Кламер БГ - Новини: Коронавирусът в Европа: От петък в Гърция отпадат много ограничения

Коронавирусът в Европа: От петък в Гърция отпадат много ограничения

Коронавирус

|
Четв, 13 Май 2021г. 18:06ч.
Коронавирусът в Европа: От петък в Гърция отпадат много ограничения

От петък системата с есемеси за напускане на дома в Гърция ще приключи, полицейският час ще започва в 12,30 след полунощ вместо в 11 часа вечерта, а рестрикциите за пътуване в страната ще бъдат премахнати като част от поетапно завръщане към нормалност след месеци на ограничения, съобщава вестник "Катимерини".

Ние оставяме локдауна зад нас, подчерта заместник-министърът за координация на правителствената дейност Акис Скертос.

Също от петък системата за пазаруване с "кликни и вземи" и "кликни и пазарувай" ще бъде отменена, тъй като търговията се връща към обичайната си работа. В сила ще бъдат здравни протоколи, предвиждащи да има един купувач на 25 квадратни метра.

От петък гръцката версия на "зелен сертификат" за пътуване до островите /с изключение на Лефкада и Евия/ влиза в сила, с лодка или по въздух. Тези, които искат да пътуват, трябва да имат сертификат за ваксинация /14 дни след втората доза/, негативен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването, негативен резултат от бърз тест или бърз домашен тест, извършен в близките 24 часа, или документ, удостоверяващ преболедуване. Всички местни и чуждестранни пътници на възраст над 5 години ще бъдат задължени да спазват тези условия.

Ресторантите в Гърция ще останат без музика през май.

Детските градини ще се отворят на 17 май, летните кина ще отворят на 21 май, а културните пространства на открито - на 28 май. От юни ще бъде позволено провеждането на сватби и кръщенета на открито с максимум 100 присъстващи.

Правителството на Германия одобри планове, предвиждащи да бъде позволено на хора, които са напълно ваксинирани, възстановили са се след преболедуване или са показали отрицателен тест, да влизат в страната, без да трябва да остават под карантина, каза правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

Промените не се отнасят за хора, които идват от високорискови райони или от места, където има мутиране на вируса. Смекчаването на мерките важи само за хора, които са получили одобрена в Европейския съюз ваксина.

Лекари казват, че хората в Германия, които искат да се ваксинират, стават все по-агресивни.

"Натискът върху ваксинационните центрове и лекарските кабинети се увеличава. Хората, които много желаят да се ваксинират, стават по-настоятелни", заяви Анке Рихтер-Шеер, която е заместник-ръководител на Германската асоциация на семейните лекари.

По думите й за мнозина е все по-неразбираемо защо трябва да чакат след други хора, след като Германия разширява кръга на групите от населението, които имат право да се ваксинират с приоритет. Тя каза, че хората идват в лекарските кабинети и изискват да бъдат ваксинирани, въпреки че не е техен ред, а настроенията стават все по-агресивни.

Някои хора също така настояват втората доза да им бъде поставена по-скоро, за да могат да отидат на почивка или да се възползват от определени предимства - като пазаруването без необходимост от тест.

След бавното начало ваксинацията в Германия набира скорост. Досега е поставена първа доза ваксина на една трета от населението, а близо 10 процента са напълно ваксинирани.

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия нараснаха със 17 419 за денонощие, до общо 3 565 704, според оповестени днес данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох", съобщи Ройтерс. Броят на починалите е нараснал с 278, до общо 85 658.

Испания ще е готова през юни за използване на Covid сертификати, които да улеснят пътуванията, съобщи Ройтерс, цитирайки министърката на туризма Рейес Марото, която призова Европейския съюз да въведе тези мерки бързо.

Европейската комисия очаква скоро да завърши работата по сертификатите, които ще улеснят гражданите да пътуват по-лесно това лято в рамките на блока, стана ясно във вторник след среща на министрите по европейските въпроси на държавите от ЕС.

Испания ще ваксинира 33 милиона души към средата на август, заяви днес премиерът Педро Санчес.

Ваксинационната кампания в Испания беше ускорена през последните седмици и страната трябва да получи 13 милиона дози от ваксината на Pfizer следващия месец, допълни премиерът.

Британският премиер Борис Джонсън изрази днес безпокойство във връзка с локализиран ръст на заразените с индийския вариант на коронавируса в кралството, предаде Франс прес. "Това е обезпокоителен вариант, той ни тревожи", заяви министър-председателят при посещение в британско училище.

"Твърде широк е кръгът от научни становища по повод това, което може да стане", добави той. "Има набор от неща, които можем да направим, не изключваме нищо", каза премиерът.

Според обширно изследване, чиито данни са публикувани днес, броят на случаите в Англия е намалял двойно отпреди месец. В момента на 1000 жители се пада един заразен, но британските медии споменават за локализирани огнища на индийския вариант, по-специално в Болтън, близо до северния град Манчестър.

Борис Джонсън обаче увери, че ще бъдат осъществени новите етапи от предприетото разхлабване на рестрикциите в Англия, насрочени за 17 май (по-специално с отваряне на пъбовете и ресторантите) и за 21 юни, когато се очаква да бъдат отменени повечето останали ограничения.

"Може би ще има какво да се прави на местно ниво и няма да се колебаем, ако ни препоръчат това", допълни той.

Тежко ударена от пандемията, взела в страната близо 128 000 жертви, Великобритания започна широка ваксинационна кампания. Близо 35 милиона жители на кралството получиха вече първа доза ваксина, над 18 милиона - и двете. Правителството си постави за цел до 31 юли да имунизира най-малко с първа доза всички пълнолетни.

Служителите от морската полиция в Португалия ще глобяват летовниците, които се движат по плажовете без предпазни маски. Това съобщи днес в. "Жорнал де нотисиаш". Освен това на плажовете ще трябва да се спазва дистанция от 1,5 метра. Нарушителите на правилата ще бъдат глобявани от 50 до 100 евро. Сезонът на морските почивки в редица португалски региони започва на 15 май, напомня изданието.

На 1 май в Португалия започна последната фаза от смекчаването на противовирусните ограничения. Всички магазини и молове могат да работят до 21.00 часа в делнични и до 19.00 часа в празнични дни. Ресторантите и сладкарниците посрещат групи до шест души в помещенията и до десет души на терасите до 22.30 часа всеки ден. От 1 май са разрешени и всички спортни дейности на открито. Дистанционната работа обаче остава задължителна до края на годината.

По последни данни в Португалия са открити досега над 840 000 заразени с коронавируса, а жертвите му са 16 998. В края на декември в страната започна ваксинационна кампания.

mediapool.bg