Кламер БГ - Новини: Зелените сертификати за ваксинация с нов срок на валидност от 270 дни

Зелените сертификати за ваксинация с нов срок на валидност от 270 дни

Коронавирус

|
Пет, 21 Ян 2022г. 18:36ч.
Зелените сертификати за ваксинация с нов срок на валидност от 270 дни

Зелените сертификати за ваксинация с нов срок на валидност от 270 дни

От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни или 9 месеца от датата на последната поставена доза. Промяната се налага заради решение на Европейската комисия от 21 декември 2021 г., с което се прецизират сроковете на валидност на сертификатите и се въвеждат единни правила за държавите от ЕС, припомнят от Министерството на здравеопазването. Досега сертификатите за ваксинация бяха безсрочни. Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG.

Европейската комисия прие нови правила и за обозначаването на бустерна доза при ваксинация с еднодозовата ваксина на Janssen. Съгласно новите изисквания бустерната доза ще бъде обозначена като "2/1" в цифровия сертификат, което налага документите да бъдат преиздадени. До този момент са генерирани близо 22 хил. сертификата за бустерна доза на Janssen. Всички граждани, които са ваксинирани с еднодозовата ваксина и след това са сложили бустерна доза, могат да изтеглят европейския сертификат по новия образец от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc след 1 февруари 2022 г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предишния сертификат.

До този момент са генерирани общо над 1.970 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл с разрешените от ЕМА ваксини. От тях близо 1.5 млн. сертификата са за имунизация с двудозова ваксина.

mediapool.bg