Кламер БГ - Новини: ЕК предоговаря доставките на ваксини против Covid

ЕК предоговаря доставките на ваксини против Covid

Коронавирус

|
Четв, 09 Март 2023г. 15:13ч.
ЕК предоговаря доставките на ваксини против Covid

ЕК предоговаря доставките на ваксини против Covid

Европейската комисия води преговори за промени на доставките на ваксини против Covid, заяви днес на пресконференция говорител на институцията. Той отбеляза, че става дума за предоговаряне на сроковете за доставка заради големите количества вече налични ваксини, а не за прекратяване на договорите. Коментарът идва на фона на настояването на България и други страни от Централна и Източна Европа за прекратяване на договора между ЕК и Pfizer/BioNTech или намаляване на количествата според потребностите на отделните страни.

Говорителят на ЕК припомни, че договорите за доставка са сключени с участието на всички държави от ЕС и отчитат нуждите на всяка от тях. По неговите думи е необходимо да се търси общоевропейско решение.

Всички споразумения за доставка бяха договорени от екип, който включваше представители на ЕК и на държавите от ЕС. Всички държави бяха в течение на договорните условия. Съветът на ЕС упълномощи ЕК да предоговори условията, за да се отразят по-добре нуждите на държавите. Важно е да се поддържа "линия на солидарност" и да продължат преговорите за постигане общо решение, заяви той.

Договорите съдържат клаузи за прекратяване, които са "много специфични и технически", каза говорителят. Предоговарянето не означава прекратяване на договора, уточни той.

mediapool.bg