Кламер БГ - Новини: ЕК може да не поднови договорите за ваксини с AstraZeneca и Johnson&Johnson

ЕК може да не поднови договорите за ваксини с AstraZeneca и Johnson&Johnson

Коронавирус

|
Ср, 14 Апр 2021г. 15:21ч.
ЕК може да не поднови договорите за ваксини с AstraZeneca и Johnson&Johnson

Европейската комисия (ЕК) може да не поднови договорите за ваксини срещу Covid-19 с компаниите AstraZeneca и Johnson&Johnson. Това съобщава италианският всекидневник "Ла Стампа", позовавайки се на източник от италианското здравно министерство.

"Европейската комисия, в съгласие с лидерите на много страни на ЕС, реши, че договорите с компаниите, произвеждащи вирусни векторни ваксини, които са валидни за текущата година, няма да бъдат подновени при изтичането им", пише вестникът, цитиран от Ройтерс.

Според информацията Брюксел по-скоро ще се съсредоточи върху ваксините за Covid-19, използващи иРНК технология като тези на Pfizer и Moderna.

Говорител на ЕК каза, че не може да коментира договорни въпроси и че остават отворени всички опции, за да се подготвим за следващите етапи на пандемията, за 2022 г. и след това.

Освен това източник на Ройтерс е посочил, че ЕК търси разяснения от Johnson&Johnson относно "напълно неочакваното" съобщение на компанията за закъснения при доставките на ваксини за ЕС, заявява представител на ЕС пред Ройтерс.

Преди ден ваксината на Johnson&Johnson беше спряна в САЩ заради опасения, че води до същите редки случаи на кръвни съсиреци както другата векторна ваксина на AstraZeneca. По-късно от Johnson&Johnson казаха, че са решили като проактивен подход да забавят разпронстранението на ваксината си в Европа, което трябваше да започне точно в този момент.

В очакване на ЕМА

Все още не е ясно дали страните, които вече са получили първите си доставки от ваксината на J&J, ще ги използват, въпреки предупреждението на компанията, отбелязва брюкселското издание Politico.

Досега повечето държави - дори онези, които проявиха изключителна предпазливост по отношение на ваксината на AstraZeneca, посочиха, че все пак ще продължат с ваксината на J&J. Белгия например има 36 000 дози и планира да ги използва, освен ако Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не каже друго. Португалия също заяви, че е рано да се стопира ваксинацията с J&J.

Италианските власти може да обсъдят използването на препарата само за хора над 60 години. Междувременно италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца заяви, че ваксината е важна за борбата срещу коронавируса.

Други страни, като Испания, които няма да получат първите си дози от ваксината до сряда, все още не са обявили решението си.

Кой как ще действа?

Според дипломат от ЕС един от факторите, влияещ върху решенията на държавите, е колко са поръчали от всяка от ваксините. ЕС трябва да получи до края на юни 55 милиона дози J&J, които бяха предложени на всяка държава в зависимост от броя на населението им. Но някои страни поръчаха по-малко от скъпите иРНК ваксини и повече от по-евтините вирусни вектори като Oxford / AstraZeneca и J&J.

Изтекъл през декември ценоразпис на ваксините, показа, че страните от ЕС плащат 8.50 долара за ваксината на Johnson&Johnson в сравнение с иРНК, които първоначално са стрували на страните от ЕС до 18 долара.

Той прогнозира, че тези, които са закупили повече от AstraZeneca "ще продължат да използват AstraZeneca", а тези, които са закупили повече Johnson & Johnson "ще продължат да използват J&J".

Европейските регулатори все още не препоръчват ваксината J&J да не бъде използвана. Всички погледи сега са насочени към прегледа на безопасността, който EMA стартира в петък относно случаите на кръвни съсиреци след ваксинация.

САЩ проучват връзката на векторните ваксини с тромбозите

Същевременно американските здравни власти ще приложат нов подход в проучването на връзката между векторните ваксини и образуването на тромби след имунизация. Вместо да се фокусират върху конкретни продукти, учените ще разгледат самата технология на аденовирусните ваксини, съобщава Ройтерс.

Досега при AstraZeneca са регистрирани 169 случая на рядък вид мозъчна тромбоза, съпътствана от намален брой червени кръвни клетки при поставени 34 млн. ваксини. А при тази на Johnson & Johnson са регистрирани 6 такива случая при близо 7 млн. поставени ваксини.

Учените се опитват да открият механизма, който би обяснил образуването на кръвните съсиреци. Като водеща се очертава хипотезата, че ваксините предизвикват рядък имунен отговор, който би могъл да е свързан с вирусните вектори, коментира представител на американската Агенция по храните и лекарствата (FDA).

И двете ваксини са базирани на сравнително нова технология, която използва аденовируси.

Аденовирусите причиняват настинки, но тези са модифицирани по такъв начин, че да са възможно най-безопасни. Вирусите се използват като вектор, който да пренесе инструкции до клетките ни и да предизвикат имунен отговор.

Специалистите ще изследват данни от клиничните изпитвания на няколко аденовирусни ваксини, сред които и тази на Johnson & Johnson за друго заболяване - ебола.

Учените посочват, че нито една от познатите ни до момента аденовирусни ваксини не се прилага в толкова големи мащаби като тези срещу коронавирус, което може да обясни защо в миналото не са регистрирани подобни тромбози.

Друга аденовирусна ваксина е руската "Спутник“. Не само това – тя съдържа в себе си два аденовируса, единият от които се използва и в препарата на Johnson & Johnson.

mediapool.bg