Кламер БГ - Новини: Големите ученици в София минават на ротационно обучение. Заведенията с намален капацитет

Големите ученици в София минават на ротационно обучение. Заведенията с намален капацитет

Коронавирус

|
Пет, 21 Ян 2022г. 18:10ч.
Големите ученици в София минават на ротационно обучение. Заведенията с намален капацитет

Големите ученици в София минават на ротационно обучение. Заведенията с намален капацитет

Нови, по-строги, противоепидемични мерки влизат в сила София от 24 януари и 27 януари заради повишената заболеваемост от Covid-19, която достигна 2157 на 100 000 души. София-град от днес преминава в трети етап по заетост на интензивните легла в болниците – над 70%.Това стана ясно в петък след заседание на областния щаб.

От 24 януари се променя режимът на обучение на учениците в София. Запазва се присъственото обучение за децата от 1 до 4 клас.

Учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас преминават на обучение в електронна среда от следващата седмица. А учениците от 7, 10 и 12 клас ще се обучават присъствено до 31 януари включително. След това е междусрочната ваканция на учениците, която се очаква да бъде удължена.

В същото време МОН окончателно реши всички ученици в страната да излязат в по-дълга междусрочна ваканция в сравнение с първоначално предвиденото. Отрасловият съвет към МОН подкрепи в петък предложението на министър Николай Денков, за неучебни дни да бъдат обявени дните от 31 януари до 4 февруари включително. Те няма да се отучват, нито пък ще доведат до удължаване на учебната година.

Над 5 000 деца и над 1000 педагози в София са се заразили с Covid-19 от началото на седмицата.

От 27 януари столичните заведения за хранене и развлечения, игралните зали, кина и театри, места за настаняване и др. ще работят с намален наполовина капацитет, като това ще важи както за работната площ, така и за брой посетители в обектите. Работно им време на заведенията се намалява до 22 часа при спазване на мярката зелен сертификат.

"Трябва да вземем тези мерки, за да се опитаме да прекършим гръбнака на Covid-19 в началото, защото смея да твърдя, че ние сме в началото на проблема", коментира областният управител на София Иван Кючуков.

Всички лечебни заведения в София на този етап имат свободни места и са готови да приемат както деца, така и възрастни. Има готовност и за разкриване на допълнителни легла, съобщиха здравните власти.

"Болниците "Пирогов", "Токуда" и Педиатрията имат готовност да разкрият допълнителни детски интензивни легла. В момента проблемът е с децата, които се намират в реанимация - едното от двете реанимационни легла в Педиатрията е заето, скоро се очаква и второто. В "Пирогов" също има само едно реанимационно легло за деца", съобщи Кючуков.

Проф. Червенякова от Инфекциозна болница декларира, че няма да бъде върнато нито едно дете, както и нито един възрастен.

mediapool.bg