Кламер БГ - Новини: Коронавирусът в Европа: Германия ще ваксинира и децата между 12 и 16 г.

Коронавирусът в Европа: Германия ще ваксинира и децата между 12 и 16 г.

Коронавирус

|
Пет, 28 Май 2021г. 17:05ч.
Коронавирусът в Европа: Германия ще ваксинира и децата между 12 и 16 г.

Ангела Меркел

Германия възнамерява да осигури достатъчно дози, за да може от 7 юни да започне да ваксинира с първа доза и децата на възраст между 12 и 16 години, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

След мудно начало на имунизацията федералната република увеличи темпа й и наложи нови национални противоепидемични ограничения, които сега постепенно отпадат.

При над 40 процента ваксинирани с поне първа доза от около 83-милионно население сега вниманието се насочи към въпроса за включването в имунизацията и на юношите.

"До края на лятото всеки гражданин ще може да се ваксинира. Това се отнася и за тези, които вероятно предстои да бъдат включени в обхвата на ваксинацията, в частност децата между 12 и 16 години", каза Меркел на пресконференция.

"След като приключи ваксинацията на приоритетните групи, децата и юношите ще могат да бъдат записвани за ваксинация, а отпадането на приоритетните групи като цяло се очаква да стане факт на 7 юни", каза тя след среща на високо равнище по въпросите на ваксинацията с премиерите на германските провинции.

В Германия има 4,1 милиона ученици на възраст над 12 години по данни на Федералната статистическа служба.

Мненията за имунизирането на тази възрастова група обаче са разнопосочни, а основната експертна комисия по въпросите на ваксините е предпазлива по въпроса.

Според някои учени поради липсата на данни за дългосрочните ефекти може да е по-добре да бъдат ваксинирани само юношите, при които има рискови фактори.

Меркел подчерта, че родителите не бива да се чувстват принудени да ваксинират децата си, както и че ваксинацията няма да се превръща в условие за ходене на училище.

Утре Европейската агенция по лекарствата може да разреши употребата на ваксината на Pfizer/BioNtech при децата на възраст между 12 и 15 години.

Германия регистрира 7380 нови случая на заразяване с коронавирус през последното денонощие, предаде Ройтерс, като се позова на института за заразни болести "Роберт Кох". Общият брой на заразените с вируса в Германия е 3 669 870. През последното денонощие са регистрирани 192 нови смъртни случая от коронавирус. Общият брой на смъртните случаи е 88 187.

Ресторантите, баровете и нощните клубове в Чехия ще започнат да приемат от понеделник клиенти в закритите си части, съобщи министърът на здравеопазването Адам Войтех, цитиран от Ройтерс.

Сега само ресторантите могат да обслужват клиенти на открито.

От понеделник ще отворят също врати басейните, сауните и казината. Ще се увеличи броят на присъстващите на културни и спортни прояви.

За да могат хората да отидат на ресторант, ще бъде достатъчно да се тестват сами за коронавирус. За да влязат обаче в другите обекти, които ще отворят врати, ще трябва да се подложат на лабораторни тестове за коронавируса.

Чехия ще отвори границите си за туристи от седем европейски държави съгласно договорени с тях двустранни споразумения. Това са Словакия, Полша, Унгария, Словения, Хърватия, Австрия и Германия.

От 1 юни ще бъде разрешено влизането в Чехия на туристи от Израел, Австралия, Тайланд, Нова Зеландия, Сингапур и Южна Корея, които са били ваксинирани, съобщи министърът на външните работи Якуб Кулханек.

Броят на новите случаи на коронавирус за седемдневен период е 34 на 100 хиляди души. По-рано през годината Чехия беше на едно от челните места в света по този показател, както и на едно от първите по брой на смъртни случаи на глава от населението.

На ден в Чехия се поставят средно по 100 хиляди ваксинационни дози. В страната с население от около 10,7 милиона души вече са приложени 5 милиона дози, а 1,37 милиона човека са напълно ваксинирани.

Австрийското правителство обяви днес ново разхлабване на мерките срещу коронавируса, което влиза в сила от 10 юни.

Максималният брой хора, които имат право да седнат заедно в заведение, се увеличава на осем, ако са на закрито, и на шестнайсет на открито. Работното време на заведенията се удължава, като те вече ще трябва да затварят в полунощ, а не в 22 ч., както е в момента. Задължителната дистанция се намалява от два на един метър.

Разхлабват се мерките и в търговската мрежа - след 10 юни за всеки клиент трябва да бъдат осигурени по 10 квадратни метра, при 20 квадратни метра сега. Ще отпадне и задължението хората да носят маска на открито, където не може да се спазва дистанция.

Федералният канцлер Себастиан Курц съобщи, че ще отпаднат и някои бюрократични изисквания при влизане в Австрия, както и ограниченията пред автобусните екскурзии. Ще бъде облекчен режимът на оркестровите и хоровите репетиции за любители, като ще бъде отменено изискването на всеки да бъдат осигурени по 20 квадратни метра, но всички участници в репетициите трябва да са тествани за коронавирус, да са ваксинирани или да са преболедували.

Канцлерът обяви възможността за въвеждане в началото на юли на още по-облекчени мерки, които ще се отнасят за по-масовите тържества. Детайлите за по-нататъшните стъпки ще бъдат уточнени през идните седмици.

Унгария идентифицира два случая на варианта на коронавируса, който беше открит за първи път в Индия, предаде Ройтерс, като цитира служител, отговарящ за ваксинационната програма.

Унгария е силно засегната от пандемията и по данни на университета Джонс Хопкинс е страната с най-голям брой смъртни случаи на 100 000 души. Довелата до особено голям брой жертви трета вълна отслабва след агресивна ваксинационна кампания.

"Индийският вариант е налице в Унгария. Според експерти не можем да изключим възможността за нова вълна на пандемията", заяви на пресконференция Ищван Дьорд, заместник-министър и ръководител на правителствената работна група за ваксинациите.

Един от двамата пациенти вече се е възстановил, добави ръководителката на националната здравна служба Сесилия Мюлер. Проследяването на контактите обаче не е позволило да се установи как са се заразили. Нито един от тях не е бил в чужбина наскоро.

mediapool.bg