Кламер БГ - Новини: Германия планира задължителна ваксинация за работещите в някои сфери

Германия планира задължителна ваксинация за работещите в някои сфери

Коронавирус

|
Пон, 06 Дек 2021г. 14:09ч.
Германия планира задължителна ваксинация за работещите в някои сфери

Германия планира задължителна ваксинация за работещите в някои сфери

Новото германско правителство иска от 16 март да направи задължителна ваксинацията срещу ковид за работещите в болниците, домовете за възрастни и други медицински практики, става ясно от законопроект, видян от Ройтерс.

Германия се въздържаше да наложи задължително ваксиниране, за да не влоши ситуацията с недостига от работна ръка в здравеопазването и старческите домове, но страната се бори с четвърта пандемична вълна и подкрепата за подобна мярка се увеличава.

В сряда социалдемократите, зелените и свободните демократи ще съставят правителство и през седмицата ще внесат в парламента необходимото законодателство.

В проектът, с който се запозна Ройтерс, се казва, че персоналът, който работи в тези сфери, ще трябва до 15 март да докаже, че е ваксиниран или е преболедувал ковид, или да представи медицинско удостоверение, че не може да бъде ваксиниран.

Германия иска преди Коледа да ваксинира или да предложи бустерни дози на 30 милиона души. Проектът предвижда временно и след съответно обучение право да слагат ваксини да се даде и на зъболекари, ветеринари и аптекари.

Предлага се също така да се удължат до 15 февруари временните мерки, позволяващи на германските провинции да налагат по-строг локдаун, ако е необходимо.

Видният епидемиолог Карл Лаутербах от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е номиниран за нов министър на здравеопазването на Германия, обяви днес ГСДП, цитирана от ДПА.

През последните месеци Лаутербах, който е редовен участник в телевизионни предавания, си спечели репутацията на експерт по коронавирусната пандемия и стана известен със своите призиви за спазване на ограничителните мерки. Миналата седмица той изрази недоумение, че на футболни мачове в Германия е имало 50 хиляди души публика.

"На нито един мач не бива да има повече от 5000 зрители", заяви той след дербито между "Кьолн" и "Борусия Мьонхенгладбах", на което стадионът беше пълен.

Номинацията на Лаутербах бе подкрепена от регионалния премиер на Бавария Маркус Зьодер от Християнсоциалния съюз (ХСС), който също е привърженик на строгите мерки за борба с коронавируса, отбелязва ДПА.

mediapool.bg