Кламер БГ - Новини: Кабинетът даде нова порция милиони на местната власт

Кабинетът даде нова порция милиони на местната власт

България

|
Ср, 10 Фев 2021г. 14:19ч.
Кабинетът даде нова порция милиони на местната власт

Правителството отпусна нови 8.7 млн. лв. на 7 общини от целия политически спектър без ДПС. Повече от половината от помощта - над 4.4 млн. лв. е за 4 общини, управлявани от кметове на ГЕРБ.

Това е поредната порция милиони за местната власт от началото на годината, като почти на всяко заседание правителството дава средства, обикновено след поредната обиколка на премиера по места с джипа. След това кметовете присъстват на заседанието на правителството и благодарят лично на премиера.

Този почин беше въведен от Бойко Борисов в края на третия му мандат преди предстоящите парламентарни избори на 4 април. Преди това решенията за отпускане на помощи за общините се взимаха без ясни правила, като преобладаваха основно общини управлявани от кметове от ГЕРБ. Борисов обясни това с факта - "какво да направи, като партията му има най-много местни управници".

На днешното заседание на правителството печелившите общини са Лесичово (ГЕРБ), Белово (Движение "Гергьовден" - СДС), Смолян (ГЕРБ), Плевен (Независим), Радомир (ГЕРБ), Мездра (АБВ), Сливен (ГЕРБ) и Болярово (БСП).

"Средствата, които отпуска правителството, отиват пряко при хората. Парите се дават за водоснабдяване, канализация, училища, образование, спорт, паркове и то в общини, където кметовете са от целия политически спектър. Точно така ще продължим да работим и да помагаме", каза премиерът Бойко Борисов.

Той посочи, че ще продължи подкрепата за всички общини, като в последните години се поставя акцент върху финансирането на проекти важни за жителите на Северозапада, Севера и Родопите.

"Грижата към общините на правителството винаги е била адекватна и точна, отчитаме проблемите на дадените населени места и с всички наши решения сме се старали да подобрим условията, в които живеят хората", заяви министърът на финансите Кирил Ананиев. Той допълни, че Министерският съвет продължава да подкрепя с финансова помощ също изграждането и ремонтите на християнски храмове и манастири в страната.

На община Лесичево се отпускат 786 000 лева за основен ремонт на улиците в селата Динката и Калугерово. "Доста проекти се изпълняват в нашата община. Имаме голяма нужда от ремонт на инфраструктурата. Сериозен ремонт не е имало дълги години и тази помощ ще ни е добре дошла", заяви кметът на община Лесичово Серьожа Лазаров.

Община Белово се подпомага с 1.2 млн. лв. за основен ремонт и обновяване на централната градска част на града. Кметът на Белово Костадин Варев посочи, че със средствата ще се обнови и преобрази центърът на града и ще се улесни достъпът до автогарата и жп гарата.

Община Смолян получи 285 000 лв. за ремонт на покрива на сградата на Родопския драматичен театър. "Нашата община е високопланинска и имаме 86 населени места, 486 км е общинската пътна мрежа без улиците на селата и града", отбеляза кметът на Смолян Николай Мелемов.

На община Плевен се предоставят 656 000 лв. за консервация и реставрация на къща-музей "Цар Освободител Александър II" и на параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец", както и за ремонт на улица "Генерал Скобелев". Кметът на града Георг Спартански посочи, че Плевен е туристически град и разчита на туристите. "С отпуснатите средства ще реализираме първия етап на проекта за обновяване на инфраструктурата. В момента довършваме и водния цикъл на града", каза Спартански. Той благодари на правителството за решението му от миналата година, с което бе прехвърлена част от природен парк "Кайлъка" на общината и бяха осигурени средства за поддържането, което гражданите оценяват.

По бюджета на община Радомир ще бъдат преведени 1 568 000 лв. за реконструкция, оборудване и обзавеждане на спортната зала в града. "Преди 15 години новопостроената спортна зала беше разрушена, оттогава сме без спортна зала", каза кметът на Радомир Пламен Алексиев. Той отбеляза, че волейболът е с традиции в града, а с една реконструирана спортна зала ще се даде възможност за провеждането на състезания.

Втората по големина финансова помощ получи Мездра - 1 606 000 лв. Кмет на Мездра е Иван Аспарухов от АБВ, който беше заместник-министър на регионалното развитие във втория кабинет на Бойко Борисов. С отпуснатите пари ще се направи ремонт на водопроводи и улици в населените места на общината. Иван Аспарухов каза, че чрез оперативната програма "Региони в растеж" е подобрена инфраструктурата в общината, а сега ще се подобри и водоснабдяването. "Средствата към Северозапада потекоха. Усилено се работи и по пътя Ботевград - Мездра", допълни Аспарухов.

На община Болярово са отпуснати 816 600 лв. за реконструкция на ул."Младежка" в града. "Тази помощ е за улица, където живеят млади хора - 50 семейства. Това е изключително голяма помощ", каза кметът на Болярово Христо Христов. Той изтъкна, че за развитието на района е от ключово значение и много хора са намерили работа след направената реконструкция на компресорната станция "Странджа".

Най-голяма финансова помощ от всички общини взе Сливен - 1 785 000 лв., който е и областен град.

Средствата ще отидат за изграждане на две допълнителни училищни сгради за Профилираната природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов" и Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов". Премиерът посочи, че в центъра на града се намират трите най-големи училища и в центъра се изгражда физкултурен салон за едно от тях. Затова днес се отпускат средства, за да разполагат и другите две училища с физкултурни салони. Кметът на Сливен Стефан Радев информира, че 1500 деца учат в двете най-стари гимназии. "Ще положим всички усилия да направим два

красиви и функционални салона", каза Радев. "Да направите такива салони, че да им се радват родителите. Хубаво е да се учи математика и физика, но и движението и спортът имат огромно значение за децата", отбеляза Борисов.

Отделно бяха отпуснати 600 000 лв. за доизграждане на манастирския комплекс "Света Троица" в местността Кръстова гора.

mediapool.bg