Кламер БГ - Новини: Кабинетът "Борисов" пренасочи европари от магистрала "Струма" към "Европа"

Кабинетът "Борисов" пренасочи европари от магистрала "Струма" към "Европа"

България

|
Четв, 19 Ноем 2020г. 09:46ч.
Кабинетът "Борисов" пренасочи европари от магистрала "Струма" към "Европа"

Кабинетът "Борисов" реши в сряда да пренасочи европари от магистрала "Струма" за изграждане на 32 километра от магистрала "Европа". Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

"Като нов проект се включва изграждането на АМ "Европа"(между 15 и 48 километър), обхватът на проекта за изграждане на мажистрала "Струма", лот 3.2, (т.е. през Кресненското дефиле) се намалява", съобщава правителствената пресслужба.

От там уточняват, че вторият етап от участъка към Гърция е включен в проекта на бъдещата програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 година.

Още миналата есен Брюксел сюрпризира България с новината, че за лот 3.2 на "Струма" няма да се отпуснат европейски средства заради преминаването на трасето през защитени територии.

През януари българското правителство реши да оттегли искането си пред ЕК за отпускането на 267 млн. евро за магистралата през дефилето от Кохезионния фонд на ЕС. Обяснението бе прецизиране на самия проект като бе обяснено, че няма да се спира строителството по магистралата, за която досега от еврофондовете са отпуснати около 1.3 млрд. лв. за трасето от София до ГКПП "Кулата", което трябва да бъде напълно завършено в края на 2023 г. или най-късно през 2027 г.

Още тогава правителството лансира плановете си за потенциално пренасочване на евросредствата към изграждането на магистралата към Сърбия.

Миналата седмица бяха пуснати първите 17 нови километра от магистрала "Европа".

Кабинетът "Борисов" е взел още решение да прехвърли част от дейностите по проекта за изграждане на жп линията Елин Пелин-Костенец за изпълнение в следващия програмен период - 2021-2027 г., и се включват нови жп проекти. Това са проектите за модернизация на жп участъка Волуяк-Драгоман, модернизация на тягови подстанции Варна и Разград, както и изграждане на тягова подстанция Русе и въвеждане на съвременни информационни системи SCADA.

За финансирането им са осигурени допълнителни средства, в размер на 80 млн. евро, от бюджета на Приоритетната ос 2 - "Развитие на пътна инфраструктура", в рамките на същата оперативна програма.

mediapool.bg