Кламер БГ - Новини: Италианският оператор спечели поръчката за наем на медицински хеликоптери

Италианският оператор спечели поръчката за наем на медицински хеликоптери

България

|
Четв, 01 Юни 2023г. 20:20ч.
Италианският оператор спечели поръчката за наем на медицински хеликоптери

Италианският оператор спечели поръчката за наем на медицински хеликоптери

Италианският оператор Alidaunia (“Алидауния“) спечели обществената поръчка за наема на два медицински хеликоптера, след като предложи по-ниска цена от конкурента в процедурата – испанския Avincis. Няколко часа след като Mediapool съобщи, че италианската компания е сигурен победител, вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев подписа решението за избор на изпълнител.

Целта на поръчката е да се набавят два медицински хеликоптера под наем заедно с екипажите, които да поемат спешната помощ по въздух докато пристигат купените от Министерството на здравеопазването 6 медицински хеликоптера от италианската компания “Леонардо“, първият от които се очаква в края на тази година. Самата “Алидауния“ е лицензиран сервизен център на хеликоптерите "Леонардо".

Наемът на двата хеликоптера се предвижда да е за срок от 2 години с възможност за още една допълнителна година.

След като италианският оператор “Алидауния“ спечели поръчката, целият проект за въздушната спешна помощ отива в ръцете на италианци.

“Щастлив съм, че две от най-реномираните европейски дружества в областта на спешната медицинска помощ по въздуха взеха участие в процедурата. Надявам се, че до средата на месец юли 2023 г. България вече ще разполага с вертолети и екипажи за нуждите на своите граждани. Човешкият живот и здраве е абсолютен приоритет за нас, затова това е поредният поет и изпълнен ангажимент от страна на служебното правителство“, заяви вицепремиерът Христо Алексиев.

Час във въздуха ще струва 17 954 лв. с “Алидауния“

Италианският оператор “Алидауния“ е дал цена за 1 час полетно време от 17 954,52 лв. без ДДС в рамките на 500 часа годишно. Общата цена без ДДС за двугодишен период за 1000 часа полетно време общо за двата вертолета е 17 954 520 лв. Компанията е дала чувствително по-ниска цена за час полетно време след изчерпване на предвидените 500 часа годишно: 3 227 лв. на час без ДДС. При обявената през март месец от Министерството на транспорта пазарна консултация за наем на хеликоптери италианският оператор подаде индикативно предложение, в което присъстваха модели хеликоптери, повечето от които бяха "Леонардо", каквито страната ни вече реши да закупи, както и "Чесна".

В настоящата процедура конкурентният испански участник Avincis е дал цена за 1 час полетно време от 25 816 лв. без ДДС в рамките на 500 часа годишно. Обща цена без ДДС за целия двугодишен срок на договора за 1000 часа полетно време общо за двата хеликоптера е 25 816 850 лв. Испанската компания не предвижда да свали от цената при надвишаване на 500-те часа годишно и цената за час във въздуха остава 25 816. Това накланя везните в полза на италианския оператор, тъй като в методиката за оценка на офертите основната цена и цената след изчерпването на 500-те часа годишно имат най-голяма тежест. Третият критерий са техническите параметри, но те не носят достатъчно точки за обръщане на резултата.

Още по темата:

Оферти от Италия и Испания за медицински хеликоптери под наем

Освен това офертата на “Алидауния“ се вмества в прогнозната стойност на поръчката, която е 28.3 млн. лв. без ДДС за 2 хеликоптера заедно с оборудването и пилотите за срок до 3 г.

Според условията на поръчката за всяка оперативна база на HEMS избраният оператор ще осигурява достатъчен брой квалифицирани екипажи за изпълнение на полети през деня.

Конфликтният проект

Проектът за спешна медицинска помощ по въздух, който от години е в застой, беше рестартиран от редовното правителство на Кирил Петков през миналата година. След смяната на властта изпълнението му обаче стана жертва на започналата война между президента Румен Радев и назначеното от него служебно правителство и “Продължаваме промяната“.

Още по темата:

Наемаме 2 медицински хеликоптера заедно с пилотите

Служебното правителство закри създаденото от кабинета “Петков“ държавно дружество “България Хели Мед“, което трябваше да е авиационният оператор на HEMS и вместо него повери тази дейност на Държавния авиационен оператор.

Във войната със започнатото от редовното правителство се намеси и мистериозна фирма-фантом, която чрез обжалвания успя достатъчно да забави предходната процедура за наем на хеликоптери. Така се разчисти пътят пред служебния кабинет да зададе друга посока на целия проект, който е под особения надзор на президента.

В последните седмици служебните министри ударно отчитат “напредък“ по него, като беше създаден координационен център за въздушната спешна помощ и бяха обучени първите 50 медици, които ще участват в мисиите по въздух. Същевременно са набелязани и 12 болници в страната, където ще има хеликоптерни площадки.

За момента България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери, необходими при ситуации, изискващи бърз транспорт на пострадали и медицински екипи от и до трудно достъпни районни или медицински доставки на кръв, органи, лекарства и т.н. В момента за тези цели се ползват военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени специално за медицински цели.

Големият проект за изграждането на система за въздушна спешна помощ в страната е залегнал в Плана за възстановяване и устойчивост, а за единият от 6-те хеликоптера, които купуваме от "Леонардо" ще се ползват средства и от Оперативна програма "Региони в растеж".

mediapool.bg