Кламер БГ - Новини: Иван Христанов: Твърдението, че "Таки-Маки" не е на "Капитан Андреево", е гузен негонен бяга

Иван Христанов: Твърдението, че "Таки-Маки" не е на "Капитан Андреево", е гузен негонен бяга

Интервюта

|
Съб, 25 Юни 2022г. 09:08ч.
Иван Христанов: Твърдението, че "Таки-Маки" не е на "Капитан Андреево", е гузен негонен бяга

Иван Христанов, Снимка: БГНЕС

Изтеклият запис за потенциално предлагане на подкуп на шефа на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов, в който го убеждават, че фирмата, представляваща камионите и доскоро правила лабораторните проби на плодове и зеленчуци на българо-турската граница, не е свързана с “Таки -Маки”, е гузен негонен бяга, коментира в интервю за Mediapool зам.-министърът на земеделието Иван Христанов (“Продължаваме промяната”). От месец май фитосанитарният контрол на границата се извършва от Българската агенция по храните (БАБХ). Преди това монополът върху този печеливш бизнес беше предоставен с 10-годишен договор за наем на частната фирма “Интерпред Еврологистик”, представлявана от Размиг Керопе Чакърян, известен като "Ами". А през тази година въпросната фирма

бе заменена от нова - "Евролаб 2011". Неин собственик е Васил Димитров, но проверка на сайта BIRD откри връзки с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ. Споменатият Васил Димитров преди това е работил за фирмата на Чакърян.

Г-н Христанов, “Капитан Андреево” ли бутна правителството?

Краткият отговор е - да. Тази история има много преплетени сюжетни линии. Аз съм сигурен, че твърде малко хора в България наистина са вярвали, че ние ще си държим на думата и ще неутрализираме схемите, които източват както бюджета, така и общественото доверие.

Чии финансови интереси сте засегнали?

Лицата отдавна са идентифицирани. Ваши колеги, разследващи журналисти, ги посочиха. Информацията, която вече излезе, не е неочаквана. При първия договор

документите ясно посочват конкретно име. Говоря за договора, който е стартирал през 2012 г. и изтече на 1 февруари тази година. Участникът в процедурата е представен от Размиг Чакърян, така известният "Ами". Това е договор за наем между фирма, чийто пълномощник при отварянето на офертите е бил той, и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), който е важал 10 години. Там можем съвсем спокойно да кажем, на база на съществуващия договор, че БАБХ е преотдала всичките си помещения и специфични функции на контрола на човек, чието минало би предполагало да не бъде постигана никаква договорка. Не би предполагало той да получава разрешение да припари до граничния контрол. Агенция "Митници" също би трябвало да обърне внимание. При наличието на данни е наистина озадачаващо как и Българска агенция за безопасност на храните и Агенция "Митници" и Главна дирекция "Гранична полиция” напълно са бездействали и напълно са ослепели. И така 10 години. Има и по-неприятно.

Какво е то?

Във времето от 2012 г. досега са се сменили 7 министри на земеделието и един вездесъщ министър-председател. И при всичките настоявания на една от важните държави членки на ЕС - Нидерландия, която многократно в продължение на тези 10 години заявява, че Шенген няма да има докато не си оправим граничния контрол, не се предприемат действия.

Как го заявява?

През 2013 г. посланикът на тази страна дава интервю, в което казва - да, имате персонал на границата, имате техническата обезпеченост, но докато ние наблюдаваме корупционни практики, няма да има Шенген.

Нидерландия посочвала ли е тогава конкретно ГКПП "Капитан Андреево"?

Не, но информацията показва, че са визирали главно и основно този пункт. Т.е. ЕС ясно поставя като условие да се постигне радикална промяна по отношение на граничния контрол за влизане в Шенген. Но тогава уравнението има съвсем различен вид. От едната страна стои конкретен материален интерес, защото всички знаем, че тази фирма е инсталирана там заради материален интерес, от друга страна е общественият интерес и приемането в Шенганската зона, но най-накрая имаме едни политици или политик, които всяка вечер са си лягали и всяка сутрин са се будили с идеята, че пренебрегват обществения интерес в полза на частния интерес на конкретни лица.

Имате предвид изредените 7 министри на земеделието и споменатия от вас вездесъщия премиер, който основно бе премиер на страната през последните над 10 години?

Да. Когато стана ясно, че ние няма да се поддам на корупционен натиск, трима висши държавни служители се оказаха заплашвани, плюс двама народни представители.

Нека да ги изброим. Вие, шефът на БАБХ Христо Даскалов, депутатите от "Продължаваме промяната" Красимир Бачийски и Росен Костурков. Кого пропускам?

За съжаление, едно от лицата не можем да го оповестим.

Да не е вицепремиер, премиер?

Не, там не смеят чак да заплашват.

Сн. Иван Христанов изнесе данни за пункта и пред комисията за противодействие с корупцията в парламента. БГНЕС

Вие вече посочихте, че тези заплахи стават чрез приятели…

В почти всички случаи стават през приятели. В случая на Костурков - той се е прибирал към Пловдив, звъни му непознат номер и много интересно, че от този непознат номер се свързва с него негов познат. И му казва - "Роска, да ти предам, че, ако продължиш да даваш такива интервюта, не се знае къде ще спиш". В случая на Бачийски, вече се бяхме прибрали от границата, в два часа през нощта му звъни отново негов познат, там вече разговорът е бил доста по-дълъг, но в общи линии е бил - "Ти знаеш с кой се замесваш, тези хора са изключително опасни, те контролират всичко от Хасково до границата, те притежават всички - полиция, митници, БАБХ, всичко е тяхно. Чистачка да назначиш дори. И тези хора досега са пречукали 160 души, от които 20 са изчезнали безследно. Една част от тях са умрели от инфаркти и инсулти и никой досега не е успял да докаже външна намеса".

Казахте, че на вас ви е предлаган подкуп от 500 000 лева на месец. Тогава пак ли стана през приятели.

Да.

Те още ли са ви приятели?

В повечето случаи тези хора са си за ожалване, защото те също се страхуват. Някой ни е проучвал, някой е знаел до кого да стигне, намерил е след това друг човек, който да стигне до този мой приятел или приятеля на Бачийски, т.е. очевидно върви една такава разузнавателна дейност, която притеснява всички, защото не е нормално една частна фирма да извършва породен род дейност и да упражнява тормоз върху държавни служители.

Т.е., ако правилно ви разбирам, това са приятели, които ви се обаждат и ви казват с тревога послания, отколкото да се явяват някакви посредници, които да се облагодетелстват по някакъв начин от ситуацията.

Не, те са не по-малко разтревожени. Тези, които ми казаха за опита за корупционно въздействие, те бяха в паника, трепериха целите. Така че говорим за почтени хора, които просто ги използват, за да стигне съобщението до нас.

На Нова година е сключен договор за наем на помещенията на БАБХ на "Капитан Андреево" вече с новата фирмата "Евролаб 2011", чийто собственик Васил Димитров е бил служител преди това в старата фирма, държала 10 години фитосанитарния контрол. Новият договор е подписан в първия работен ден на новия шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов. Кой го подписа?

Николай Роснев (зам.-директор на БАБХ, освободен след като гръмна скандала с ГКПП "Капитан Андреево" -б.а.) Хронологията е много интересна. Ние получихме вътрешна информация, че в БАБХ се подписват договори, които буквално загробват агенцията и от които се облагодетелстват, както ни бе предадено, лица от криминалния контингент и това става с активното съдействие на висши служители от БАБХ. Тази информация стигна до министъра на земеделието Иван Иванов и на 22 декември и той издаде заповед, с която нареди да се прекрати подписването на договори с изключение на такива, свързани със завършени обществени поръчки и в общи линии това е изключението.

Излиза, че г-н Роснев е нарушил на Нова година тази забрана.

Да. От друга страна има и заповед, която нарежда предната заповед да се отнесе до дознанието на всички, т.е. нямаме основание да смятаме, че някой не е разбрал. След тази заповед ръководителят на БАБХ Христо Вълчанов излиза в болнични или в отпуск, т.е. освобождава длъжността и упълномощава да бъде заместван от Роснев. След което идва сакралната дата на отваряне на предложенията. На 30 декември ги отварят, има две фирми и на двете документите са изрядни и на 31 декември се подписва заповед, с която се обявява победителят и на същия ден, без да се изчака задължителният 14 дневен срок, в който може да се обжалва, директно се подписва новия договор. Това вече води до редица нарушения.

Човекът от изтеклия запис, който предполагаемо предлага подкуп, казва, че дейността на лабораторията на границата не е свързана с "Таки-Маки".

Да, гузен, негонен бяга.

Така ли тълкувате?

Ами, знаете ли, това става на 19 януари.

Кое, разговорът, от който е записът?

Този разговор между проф. Христо Даскалов и проф. Моллов, който е проведен по покана на проф. Моллов.

Къде се е провел?

В автомобила на Моллов, шофьорът е излязъл, те влизат вътре, разговорът си протича, има го и въпросният опит (за предлагане на подкуп -б.а.), жалко че нямахме време да сигнализираме службите и да се сложи едно истинско наблюдение, да го закопчаят на място. Но, на 19 януари никой не знаеше нищо. Ние дори нямахме всички страници на документацията, свързани с договора. Т.е. по никакъв начин ние не сме сигнализирали - нито към служби, нито към министъра, нито към премиера. Ние, всъщност към онзи момент не знаехме кой стои зад това нещо. И наистина той в рамките на разговора, ни в клин, ни в ръкав казва - там няма Таки - Маки. Сега, той да се чувства длъжен да ни увери, че там няма “Таки-Маки”, по-скоро означава, че има нещо. Т.е. той самият е провокиран да го каже и ако ние не сме провокаторът, въпросът е кой е провокаторът?

Докато ми разказвате, говорите "ние". Вие присъствахте ли на разговора?

Не, не съм присъствал. Веднага след като е напуснал автомобила, проф. Даскалов ми звънна, разказа ми какво е станало. Казах му - добре, хайде да дойда да те взема и да отиваме до службите.

А автомобилът къде се е намирал?

В София, в близост до БАБХ. След което отидохме, той си разказа всичко и така.

Самият проф. Моллов потвърди, че е имал среща с проф. Даскалов, но че са говорили само за проект за обучение на администрацията и пари не е носил...

Аз пък чух от представителя ( Веселин Димитров, собственик на "Евролаб 2011" -б.а.), която е наемател на пункта, че той не бил познавал Размиг Чакърян. 10 години работил за него, но нито го е чувал, нито го е виждал…

Във ваш пост във фейсбук отпреди дни, вие директно се обърнахте към президента Румен Радев. Казвате, че той ви познава и питате наистина ли вярва, че бихте подкрепял дори за една секунда политическа сила, която "купува" депутати?!

Президентът знае, много добре знае, че аз съм решен да докарам този ключов процес

- възстановяване на държавността на "Капитан Андреево” докрай.

Защо смятате, че знае?

Защото лично да го уверих.

Кога сте говорили? В последните седмици, месеци?

Да. И съответно точно по казуса с границата е много добре известно колко е висок залогът, че хората в този процес си рискуват живота, съвсем наистина го рискуват. Тук са убивани хора вече. Хора са разкарани от сцената само и само да не пречат. И това, че ние успяхме да стигнем дотук, където сме в момента, да се повдигне завесата, да стане ясно какво е ставало. Той (президентът -б.а.) знае колко е труден този път, колко е важен и колко е опасен този процес. Аз съм сигурен, че както всеки друг, той следи и знае докъде сме стигнали. И в този контекст, за да се стигне докъдето сме, се иска абсолютна, безусловна почтеност, защото аз можех и да взема парите. И както си позволих да кажа от паметника срещу Народното събрание (по време на митинга, минути след като бе одобрен вотът на недоверие срещу кабинета "Петков" -б.а.), за мен въпросът беше дали ще продам детските болници, като държавата продължи да не прибира приходите от този пункт, дали ще продам стотици хиляди детски надбавки или десетки хиляди увеличения на пенсиите и ще си живуркам спокоен с по-голямо лично богатство или ще застана на страната на обществото, което ме е излъчило. Президентът знае това. И затова си позволих да задам въпроса наистина ли вярва, че точно аз ще подкрепя политическа сила, която си позволява да пазарува депутати. Защото аз мога да бъда и лакмус, т.е. ако някъде, някой си позволи да измени на обществения интерес, аз ще бъда първият, който си тръгва.

Президентът доста критикува правителството. Дори премиерът Кирил Петков реагира по-емоционално и каза - "Омръзна ми от страхливци"...

Моят призив към президента както преди, така и сега, си остава. Има моменти, в които трябва да бъдат загърбени идеологическите различия, защото водим война с мафията. Мафията успя да свали правителството. И когато водим война с мафията, всичко останало трябва да отстъпи на заден план.

Вие разочарован ли сте от президента?

Искаше ми се да чуя поне веднъж за последните 3 месеца да припомни на обществото общата ни кауза в борбата с престъпността и мафията. Поне веднъж, това не се случи.

С каква оперативна информация разполагат службите за очаквани действия от фирмата, оператор на ГКПП "Капитан Андреево", четете в неделя във втората част на интервюто със зам.-министър Иван Христанов. В нея ще разберете и по какви данни държавата съди за пренос на нерегламентирани товари през този пункт.

mediapool.bg