Кламер БГ - Новини: "Има такъв народ" върна мандата, а ГЕРБ, БСП и ДПС бламираха парламента

"Има такъв народ" върна мандата, а ГЕРБ, БСП и ДПС бламираха парламента

България

|
Ср, 28 Апр 2021г. 14:52ч.
"Има такъв народ" върна мандата, а ГЕРБ, БСП и ДПС бламираха парламента

"Има такъв народ" (ИТН) очаквано върна мандата за съставяне на правителство в сряда сутринта с аргумент, че партията не желае да влиза в безпринципни коалиция. В същото време ГЕРБ, БСП и ДПС отхвърлиха програмата на парламента и заседанието не бе проведено.

"Уважаеми сънародници, днес се случиха две неща. Първо: "Има такъв народ" върна мандата за съставяне на правителство. И второ: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо “Има такъв народ” трябваше да върне мандата", написа по-късно във Фейсбук шоуменът и лидер на ИТН Слави Трифонов, който подобно на премиера в оставка Бойко Борисов не се явява пред журналисти и говори само през социалната си мрежа.

Не желаем подкрепа от статуквото

"За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции, затова г-н президент връщаме мандата за съставяне на правителство". С тези думи бившата световна шампионка по шахмат и настоящ депутат от "Има такъв народ" Антоанета Стефанова получи и веднага върна мандата на държавния глава в сряда сутринта. Тя каза, че ИТН са обещали в предизборната кампания да не работят заедно с партиите на статуквото.

Президентът Румен Радев подчерта нуждата от съставяне на стабилно правителство заради "днешната криза".

"Именно в криза като днешната България има нужда от редовно и ефективно правителство. Затова във всеки мандат се гледа с особена надежда", каза той, но допълни, че разбира аргументите на "Има такъв народ" и нежеланието им да влизат в "безпринципни договорки"

"Не може съставянето на правителство да бъде ангажимент само на една партия", каза Радев.

Още при съставянето на новия парламент всички останали парламентарни сили декларираха своето намерение да подкрепят правителство с мандата на "Има такъв народ". Лидерът на партията Слави Трифонов обаче отказа да стори това с аргумент, че би било самоубийствено политическо решение.

Правилство, съставено от ИТН, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", можеше да разчита на гласовете на 92 депутати. Слави Трифонов отказа подкрепата на БСП, ДПС и ГЕРБ.

Румен Радев подчерта в сряда, че някои решения на българския парламент са особено важни и те трябва да бъдат взети независимо от процеса по връчването на мандатите за формиране на правителство. Той спомена нуждата от изсветляване на изборния процес и социалната сфера.

Президентът разкритикува правителството на Бойко Борисов за това, че отказва да внесе актуализация на бюджета и така ще лиши евентуално служебното правителство от възможности да взема решения.

"Българските пенсионери, гражданите и бизнесът продължават да бъдат лишавани от подкрепа. Аз вярвам, че вашата парламентарна група е съпричастна към тези важни за обществото проблеми", каза президентът.

"Още в началото казахме, че няма да правим коалиции с партиите на статуквото. Така, че беше ясно, че ние правителство няма да правим. Този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец, което означава, че трябва да има долу-горе нормален Изборен закон за следващите предсрочни парламентарни избори", каза на излизане от президентството зам-председателят на ИТН Тошко Йорданов. Той бе посрещнат от активисти на ВМРО, които протестираха срещу намерението на новите партии в парламента да премахнат лимита за секциите извън ЕС.

Парламентът бе бламиран

В същото време ГЕРБ, БСП и ДПС, които Слави Трифонов определя като "статуквото", проведоха показна акция и не позволиха Народното събрание да заседава. При гласуването на програмата 79 депутати бяха "за", 6 "против", а 123 "въздържали се". Гласовете "против" и "въздържал се" бяха от ГЕРБ, БСП, и ДПС.

"Досега като че ли не сме изпадали в такава ситуация. Поне аз не. Първото, което можем да направим, е някой да поиска прегласуване и вероятно някои групи да размислят", каза Кристиан Вигенин от БСП, който водеше заседанието. Той обяви, че закрива заседанието и свика председателски съвет, на който евентуално да се стигне до консенсус. В крайна сметка бе решено да се свика извънредно заседание в четвъртък.

В проектопрограмата бяха предвидени промени в правилника на парламента, законопроектът на "Има такъв народ" за намаляване на партийните субсидии, който не се подкрепя от другите партии, поправките в Изборния кодекс, както и създаване на временна комисия за казуса "Росенец".

В първите дни на новото Народно събрание БСП и ДПС подпрепяха новите партии в парламента, но скоро след това антиГЕРБ фронта започна да се пропуква. Миналата седмица например ГЕРБ, БСП и ДПС се обединиха срещу предложението да се осигури отчетност на главния прокурор в новия парламент. Трите партии гласуваха в пакет и срещу някои от предложенията в Изборния кодекс по време на заседанието на правната комисия във вторник. Пример беше отхвърлянето на идеята българи в чужбина да могат да гласуват по пощата.

"Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" заподозряха, че е имало договорка за проваляне на заседанието в сряда. Председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" обаче не е на същото мнение: "Не смятам, че има някаква коалиция. Просто виждате, че конфигурацията е такава, че трудно се събират мнозинства и трудно се взимат решения".

Според нея в четвъртък ще бъдат събрани необходимите гласове за откриване на заседанието. Засега проектът за дневен ред предвижда промените в Изборния кодекс, но може да бъде допълнен, ако някоя комисия приеме и други законопроекти междувременно. От дневния ред за четвъртък са отпаднали точките за създаване на временна комисия за казуса "Росенец", както и искането на ИТН за намаляване на партийните субсидии.

Очаква се с тези две промени ДПС и БСП да се регистрират и заседание да има.

"Вече официално сме в политическа криза"

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че провалянето на заседанието от БСП, ДПС и ГЕРБ "показва ясната физиономия на политическите сили". "Същите формации гласуваха и в защита на Гешев", припомни той.

Иванов добави, че с действията си тези три партии са провалили възможността да се приеме промяна на изборните правила.

Според него са се очертали ясни разделителни линии и от общото гласуване на ГЕРБ, БСП и ДПС се вижда, че е трудно да се излъчва мнозинство за истински реформи. При това положение може би е добре трите партии да се явят пред избирателя и да обяснят това си поведение, добави той.

По думите му "с изчерпването на двата мандата вече официално сме в политическа криза".

Денят на предателството

"Понеже сме в страстната седмица да припомним какво се е случило на Велика сряда преди 2 хил. г. - Юда е спазарил предателството срещу 30 сребърника. Точно това се случи днес в парламента. Юда влезе и беше извършено предателство спрямо българския народ, което струва не 30 сребърника, а над 13 млрд. лв. Направиха го три партии, които блокираха работата на парламента", каза Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" след проваленото заседание.

Публикувахте от Николай Хаджигенов в Сряда, 28 април 2021 г.

Премиерът в оставка Бойко Борисов, който премести заседанието на Министерския съвет в кухнята си, също напомни за днешния ден и го обвърза със станалото в парламента: "Днес е Велика Сряда – ден на предателството, неслучайно и парламентът не се събра да работи, защото голяма част от умните, красивите, знаещите и можещите не ходят на работа така, както бях предупредил. Те обичат да спят до късно, друг да работи, а те намират кусури. Юда днес е предал Господа". Всъщност обаче заседанието не бе провалено поради липса на кворум, с каквото впечатление може да остане човек от думите на Борисов.

По-рано Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън" посочи, че ако ДПС, БСП и ГЕРБ, които не приеха програмата, гласуват "така юнашки", вероятно с третия мандат ще може да се състави правителство. "Ето някои от тях не искат комисия за "Росенец", други не искат комисията за полицейското насилие. Всеки има своите мотиви, за да бъде против този дневен ред, и станахте свидетели на този формален парламентарен абсурд. Може би има шанс за трети мандат. Това в рамките на шегата", каза още Бабикян.

БСП и "Изправи се! Мутри вън" искат друг дневен ред на парламента

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите не са подкрепили програмата, защото в нея не са предвидени социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогне на икономиката, на бизнеса и хората.

Тя каза още, че в програмата имало лобистки текстове, но не каза конкретно какво визира. "Ако има разум в колегите и другите парламентарни групи, мисля че програмата ще бъде коригирана", добави Нинова.

Оказа се обаче, че и от "Изправи се! Мутри вън" не са доволни от дневния ред на депутатите. "Освен решението за внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост, което беше внесено от нашата парламентарна група, ние настоявахме за разглеждането и на други важни теми за българския народ", каза Манолова и даде пример с идеята за удължаване на срока за добавката от 50 лв. към пенсиите, преизчисляването им, подкрепата за хората с увреждания, закона за личната помощ и т.н. Тя призова "незабавно важните теми за хората да влязат в дневния ред".

ГЕРБ: Отговорността за програмата е на мнозинството

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че отговорността за приемането на програмата е на мнозинството.

"ГЕРБ е в опозиция в 45-ото Народно събрание. Колегите не могат да осигурят подкрепа нито за своята програма, нито пък за началото на заседанието, за кворума. Доста дълго се забави откриването на самото заседание. Отговорността е тяхна, на мнозинството с над 160 гласа. Мисля, че ще имат някакъв вариант за работа през тази седмица на парламента, но ние отново казваме, че не това е дневният ред на обществото", каза Атанасова.

По думите ѝ ГЕРБ очаква адекватна програма, за която всички да носят отговорност и която да реши някои от проблемите на българските граждани. "Изборният кодекс, написан и приет за една нощ, не смятаме, че е най-сериозната тема в държавата ни", добави Атанасова.

mediapool.bg