Кламер БГ - Новини: Източна България е в снежен капан, бедствие в областите Варна и Добрич

Източна България е в снежен капан, бедствие в областите Варна и Добрич

България

|
Четв, 28 Ян 2021г. 09:28ч.
Източна България е в снежен капан, бедствие в областите Варна и Добрич

Източна България е в снежен капан. Частично бедствено положение е обявено в две общини в област Варна. Има затворени пътища и селища без ток и вода.

Пътят Варна – Добрич е затворен

Заради бедствената ситуация във Варненска област са затворени ключови пътища, включително и главния Варна - Добрич.

"Критична е ситуацията към момента. Знаете, че основният проблем във Варна е вятърът и снощи в следствие на тези снегонавявания имаше доста преспи, които затвориха пътищата. Още е затворен пътят Варна - Добрич, надявам се до час - два да бъде отворен", каза областният управител на Варна Стоян Пасев пред БНТ.

Цяла нощ екипите са работили на терен.

Към момента без ток продължават да са три населени места в област Варна, а две общини са обявили частично бедствено положение. Това са Суворово и Долни чифлик, каза Стоян Пасев.

В община Суворово в бедствено положениеса селата Булаир, Солник и Бърдарево, като за хората в тях е осигурено снабдяване с основни продукти. В община Долни чифлик в бедствено положение без ток са селата Шкорпиловци и Голица, както и

в част от село Доброглед.

Затворени пътища и в област Добрич, 22 села без ток и вода

Обстановката в Добричка област също остава усложнена. Пътищата са затворени, а до някои села няма достъп.

"В територията на община Добричка няма обявено бедствено положение, но въпреки това републиканската пътна мрежа все още е затворена, което затруднява почистването на общинската пътна мрежа и достъпа до 68 населени места от центъра на град Добрич", заяви областният управител Соня Георгиева пред БНТ.

Тя съобщи, че няма бедстващи хора. През нощта се е наложило снегопочистващите фирми да издърпват от пътното платно закъсали автомобили.

С помощта на Пожарна безопасност и защита на населението екип на бърза помощ е оказал лекарска помощ на жена.

С нарушено или изцяло спряно подаване на вода и ток са общо 22 села в област Добрич.

Без ток са 16 села в община Добричка, четири в община Каварна и две в община Генерал Тошево.

Не работят помпените станции Батово, Долина и Дъбрава. Без вода са 18 села, нарушено е водоподаването и по високите части на областния център.

Всряда голяма част от Добрич остана без вода заради авария на помпена станция "Приморци". Все още продължава да има проблем с водоснабдяването на Добрич, електрозахранването на помпената станция частично е възстановено, съобщи тази сутрин от местния ВиК-оператор.

Проблеми заради скъсани електропроводи има и на други помпени станции, както и на някои от сондажите. Работи се по отстраняване на авариите.

От МВР-Добрич информираха, че стотици автомобили са били вадени от преспите по пътя за Балчик и Варна през изминалата нощ. Дете от Каварна е имало нужда от настаняване в болница, но линейката не е успяла да стигне до Варна и се е върнала обратно.

Тази сутрин от МВР съобщиха, че постепенно се нормализира обстановката в област Добрич. Отворени за движение са вече пътищата за превозни средства до 12 т Добрич-Силистра, Добрич-Балчик и Варна-Добрич-Генерал Тошево. Възстановено е движението и по третокласните пътища Шумен-Тервел-Силистра, Орляк-Зърнево и Честименско-Каблешково.

Около 180 спортисти са блокирани на Белмекен

Около 180 спортисти от няколко държави са блокирани във високопланинската база Белмекен.

При подобряване на времето и стихване на силния вятър ще започне почистването на участъка от пътя, който е непроходим. Става въпрос за 3-4 километра в откритата част на трасето, където има снегонавявания, каза управителят на базата Илиян Пищиков пред БНТ.

На базата в момента има 73-ма борци от България и Сърбия, както и състезателите по гребане и плувци от Унгария.

На спортната база в Белмекен има достатъчно храна, парното работи, не са прекъснати и комуникациите, каза Пищиков. Базата разполага със собствен снегорин, с който днес при добро време пътят ще бъде почистен и отворен за преминаване.

Проходът Шипка е отворен за движение при зимни условия

Проходът Шипка е отворен за движение при зимни условия. Пътното платно е почистено и опесъчено.

Общо 6 машини са работили прз нощта, за да осигурят проходимостта на старопланинския проход. Остава обаче затворен пътят между Крън и Шипка.

В област Габрово републиканските пътища са проходими, в някои участъци - заснежени. Достъпът до някои села в района е труднопроходим.

В област Хасково без ток са 7 села. Заради липсата на електрозахранване към помпената станция от тази сутрин водата в град Маджарово е спряла. В района няма затворени пътища и бедстващи хора.

Нормализира се движението на автомобили по пътищата в област Бургас след падналия на места сняг.

Проходими са и пътищата в област Силистра. Няма сигнали за населени места в областта без ток и вода. Със заповед на кмета на община Дулово от днес се прекратяват учебните занятия на територията на общината заради зимната обстановка.

Почистени са главните улици и платната на градския транспорт в София

В София са обработени улиците, по които се движи масовият градски транспорт, както и част от вътрешнокварталните улици, съобщиха от Столична община.

Цяла нощ на терен са работили над 80 снегопочистващи машини в районите Витоша, Панчарево, Кремиковци, Нови Искър, Овча купел, Красна поляна, Триадица, Сердика, Банкя.

Градският транспорт се движи по график. Почистени са и общинските пътищата и участъците на Южната дъга и Самоковско шосе.

Опесъчени са пътищата в природен парк "Витоша" - Бояна - Златни мостове и Симеоново - Алеко.

От общината напомнят на управителите на търговски обекти и офиси, както и на етажната собственост да почистят прилежащите към сградите им тротоари.

mediapool.bg