Кламер БГ - Новини: "Тренд": Пет формации влизат в парламента, победителят е неясен

"Тренд": Пет формации влизат в парламента, победителят е неясен

България

|
Четв, 16 Март 2023г. 13:20ч.
"Тренд": Пет формации влизат в парламента, победителят е неясен

Пет формации със сигурност ще влязат в следващия парламент. Други три няма да прескочат бариерат, но ще имат подкрепа от над 3%. Това са част от изводите в изследване на агенция "Тренд". То е по поръчка на в. "24 часа" и е проведено в периода 6-12 март сред 1005 респонденти.

В първата седмица на предизборната кампания коалицията ПП-ДБ има минимална преднина пред ГЕРБ с 0.9%. ДПС е на трето място с 13.6%. След тях са "Възраждане" с 12.9%. БСП е пета политическа сила и губи част от подкрепата си, спадайки до 7.5%.

"Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на "Левицата", посочват от "Тренд".

Според данните от проучването новата лява коалицияима подкрепата на 3.5% от гласуващите. 3.6% пък заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за "Български възход", а 3.1% за "Има такъв народ".

5.1% посочват "не подкрепям никого", но от "Тренд" подчертават, че резултат от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

Според агенцията около 47% от интервюираните ще гласуват на 2 април и се очаква избирателна активност от 2.5-2.7 млн. души.

mediapool.bg