Кламер БГ - Новини: Обявена е обществената поръчка за видеонаблюдението на изборите

Обявена е обществената поръчка за видеонаблюдението на изборите

България

|
Четв, 09 Март 2023г. 15:11ч.
Обявена е обществената поръчка за видеонаблюдението на изборите

Обявена е обществената поръчка за видеонаблюдението на изборите

Държавната компания "Информационно обслужване" обяви обществена поръчка за доставка на мобилни устройства, с които на предстоящите избори да се извършва предвиденото по закон видеонаблюдение при броенето на бюлетините и попълването на протоколите в секционните комисии.

Прогнозната стойност на поръчката е 2 804 800 лв. без ДДС, като за тази сума трябва да бъдат доставен поне 12126 устройства, толкова стойки и 12000 карти за интернет. Процедурата е по договаряне без обявление заради малкото оставащо време до изборите. Покани за участие в поръчката са изпратени до трите мобилни оператора у нас – А1, "Виваком" и "Йетел". Срокът за подаване на офертите е до 10 март, като те ще бъдат отворени три дни по-късно, когато ще започнат и същинските преговори.

Самата поръчка е разделена на три обособени позиции на сходна стойност – две за 934 880 лв. без ДДС и една за 935 040 лв. без ДДС. От Министерството на електронното управление (МЕУ) посочват, че с разделянето на поръчката се цели "минимизиране на риска от претоварване на информационно-комуникационната инфраструктура на мобилните оператори".

От техническите спецификации към обявената поръчка се разбира, че първите две позиции са за доставка на 4043 устройства и толкова стойки, а третата – с едно устройство и една стойка повече. И трите позиции предвиждат доставката на по 4000 карти за интернет, които да са активни поне за срок от една година. Минималните изисквания са устройствата да имат поне 36 месеца гаранция.

Поръчката предвижда устройствата да бъдат доставени най-късно на 21 март – т.е 12 дни преди деня на изборите.

От Министерството на електронното управление посочват, че вярват "в подкрепата на бизнеса, в лицето на телеком операторите, които ще подкрепят държавата в това предизвикателство".

Миналата седмица служебното правителство отпусна 6.5 млн. лева за видеонаблюдението, но тази сума не е само за устройствата, а и за изграждане на портал, в който да се излъчват кадрите от секциите в реално време.

Преди ден от МЕУ обявиха, че около 85 на сто от секциите ще бъдат покрити с надеждна връзка на мобилен оператор. В останалите 15 на сто от секциите, качеството на връзката най-вероятно няма да позволява излъчване в реално време, но от тези секции приоритетно ще се сваля и публикува видеозаписът от самото устройство.

Министерството обясни още, че "Информационно обслужване" разработва приложение за устройствата, което ще осигурява видеоизлъчването и видеозаснемането след края на изборния ден. Освен това устройствата ще могат да се ползват само за това.

След приключване на изборния ден и преди началото на преброяването, председателите на секционните комисии трябва да включат мобилните устройства и да сканират предварително подготвен QR код, който съдържа персонализирана информация за конкретната секция и активира приложението за видеоизлъчване и видеозаснемане.

mediapool.bg