Кламер БГ - Новини: Общините сами ще решават за параваните на изборите

Общините сами ще решават за параваните на изборите

България

|
Ср, 15 Март 2023г. 15:01ч.
Общините сами ще решават за параваните на изборите

Общините сами ще решават за параваните на изборите

Служебният министър-председател Гълъб Донев остави общините сами да решават какви точно да са параваните, зад които на предстоящите избори ще гласуват хората, решили да подадат вота си с хартиена бюлетина.

"Министерският съвет няма задължение да описва техническите параметри на параваните", обяви той преди началото на правителственото заседание в сряда.

На тези избори за пръв път с хартия ще се гласува зад паравани, а не в т.нар. "тъмни стаички". Промяната бе въведена с промените на Изборния кодекс (ИК) от края на миналата година. Тогава обаче в закона просто думите "кабини за гласуване" бяха заменени с "параван", без допълнителни уточнения – колко да са големи, дали се вижда лицето на гласуващия, каква част да е закрита.

Преди ден говорителят на ЦИК Росица Матева каза пред Нова нюз, че по тази причина от седмици в комисията пристигат писма с въпроси за размерите и вида на параваните. От ЦИК пък изпращали тези запитвания по компетентност към Министерския съвет. По думите на Матева още след насрочването на изборите ЦИК е предложила параваните да се осигурят централизирано, за да са еднакви, но от служебния кабинет отговорили, че това не е нужно.

Все пак към параваните има две изисквания. Първото и основно е той да бъде поставен така, че да гарантира уредената в конституцията тайна на вота. Второто пък идва от това, че в закона просто един думи бяха заменени с други. По тази причина сега параванът трябва да е достатъчно голям, за да побере досегашните табла, които стояха в "тъмната стаичка". Става дума за таблото, на което са изписани имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи на формациите, както и за надписа който посочва как се гласува - че избирателят може да изрази своя вот само със знак "Х" или "V", поставен с химикалка, пишеща със син цвят.

В тази ситуация на теория е възможно на изборите да има десетки и дори стотици различни видове паравани.

Според Гълъб Донев обаче стандартизацията в случая може само да въведе ограничения и да лиши от възможността по места да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините.

"Добре известно е, че извън Изборния кодекс параванът е подвижна преграда и служи да прикрива действията ти, когато застанеш зад него. В Изборния кодекс параванът замени кабината за гласуване, по-популярна като тъмна стая. Предназначението му е същото – да осигури тайната на вота. Добре известно е, че предшественикът на паравана – т.нар. тъмна стаичка никога не е предизвиквала смут и колебания при тълкуването ѝ. Тя, въпреки че нито е стаичка, нито е тъмна, никога не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, ОИК, при естественото тълкуване на единственото ѝ предназначение – избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин", коментира премиерът.

Донев каза още, че за него и колегите му в Министерския съвет е необяснимо защо секретари и районни избирателни комисии се обръщат към тях с искане за указания по този "сложен" въпрос.

mediapool.bg