Кламер БГ - Новини: Янев първи изяви готовност да участва в преговорите на Борисов за правителство

Янев първи изяви готовност да участва в преговорите на Борисов за правителство

България

|
Ср, 05 Окт 2022г. 19:16ч.
Янев първи изяви готовност да участва в преговорите на Борисов за правителство

Янев първи изяви готовност да участва в преговорите на Борисов за правителство

Председателят на "Български възход" Стефан Янев обяви, че приема поканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за преговори между всички партии са съставяне на правителство.

Така "Български възход" стана първата и засега единствена партия от влезлите в 48-ото Народно събрание, която откликна положително на заявката на Борисов да води преговори чрез контактни групи с всички парламентарни сили за съставянето на правителство. След изборите на 2 октомври трите партии от предходната власт - "Продължаваме промяната" , "Демократична България" и БСП – обявиха, че няма да участват в коалиция с ГЕРБ и ДПС, които заедно с "Възраждане" и останалата извън парламента "Има такъв народ" свалиха кабинета "Петков".

"Смисълът на политиката според мен е в диалога и търсенето на решение. В този смисъл предложението, което чухме от ГЕРБ за създаването на такъв политически борд, да го кажем надпартиен, е достойно за уважение", коментира в сряда пред бТВ Стефан Янев и обяви, че партията му е готова да изправи представители на подобни преговори.

Лансираната от ГЕРБ като "първа и най-важна" тема - "антиутиновата тема", изглежда разделя първата политическа сила и "Български възход". Това обаче би било проблем, ако Бойко Борисов се придържа към тази своя заявка. Причината за това в позициите на Стефан Янев.

Янев влезе в политиката преди няколко месеца, след като бившият премиер Кирил Петков поиска оставката му като министър на отбраната, защото Янев настояваше да не се ползва думата "война" за нахлуването на Русия в Украйна, а да се придържаме към казаното от Путин, че това е "специална операция". Освен това през април тази година Янев се обяви и срещу изпращането на българска военна помощ на Украйна, споделяйки твърдението на президента Румен Радев, чийто секретар беше до миналата пролет, че така България ще бъде въвлечена във войната.

Сегашната позиция на Янев, че би участвал в преговори с ГЕРБ обаче не е изненадваща. Още в деня след изборите Янев обяви, че "стига да е в интерес на гражданите" партията му, която е най-малката в новия парламент, е готова на коалиция с всеки.

И в сряда вечерта Янев повтори, че няма да откаже участие в правителство, но е "много важно какво е правителството". По думите му оттук нататък е много важно какви са приоритетите и политиките, които този кабинет ще реализира.

"При участие в парламентарен живот, след като сме представени в парламента, наше задължение е да участваме във всички възможни формати, така че да търсим решение“, каза Янев.

След това той обяви, че не вижда партия, с която "Български възход" не би преговаряла.

"Възможностите за търсене на пресечни точки на вид политики, които биха могли да се реализират, е съвсем друга основа. Но априори да кажем, че няма да разговаряме с една или друга партия – не е сериозно", отбеляза Янев.

mediapool.bg