Кламер БГ - Новини: Румен Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат

Румен Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат

България

|
Вт, 11 Окт 2022г. 08:52ч.
Румен Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат

Румен Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат

Според Румен Гечев от БСП правителство е възможно по-скоро с третия мандат.

"Ние сме убедени, че е по-добре да има редовен кабинет, отколкото служебен. Малко е вероятно с втория мандат да се състави кабинет поради силното изостряне на негативизма между ГЕРБ и ПП. По-скоро това ще стане с третия. Но знаете, че в политиката е имало доста неочаквани завои, така че всичко е възможно в рамките на конституцията", каза той пред Нова тв.

БСП вече обяви, че няма да не преговаря с ГЕРБ за кабинет с първия мандат, а Националния съвет на партията изключи разговори не само с партията на Бойко Борисов, но и с ДПС и "Възраждане". "Продължаваме промяната" и "Демократична България" също обявиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, а Борисов изключи като възможен партньор "Възраждане". Засега единствено "Български възход" на Стефан Янев е заявила готовност да участва в лансираните от ГЕРБ контактни групи между всички партии в парламента. Така засега мнозинство около кабинет с мандат на партията на Борисов няма.

По думите на Гечев има вариант да се състави правителство, ако се предложи програма, която отговаря на интересите на България и ще помогне на страната да премине през зимните месеци.

По повод твърденията на Москва, че камионът, взривил Кримския мост, е тръгнал от България, той каза: „Искаме да се изчисти името на страната ни. Ние се обръщаме към Президентството, защото в момента имаме служебно правителство. Българските служби също трябва да си свършат работата”.

Гечев смята, че е малко вероятно, а лично за него е изключено, България да е участвала в такава „терористична операция”. „Не става дума за плашене, а за политики. БСП счита, че страната ни не бива да бъде въвличана във войната и да изнася оръжия”, добави политикът от левицата.

Запитан дали от БСП признават референдумите за присъединяване на украински територии към Русия, той каза: „Ние не сме взели решение на Национален съвет. Не съм аз човекът, който ще признава или не такива територии. Има си Устав на ООН и международно право”.

За доставките на оръжия за Украйна Гечев беше категоричен, че нищо не може да накара левицата да промени позицията си, която е срещу такова решение.

mediapool.bg