Кламер БГ - Новини: Машините за гласуване пътуват към страната

Машините за гласуване пътуват към страната

България

|
Пет, 30 Септ 2022г. 15:57ч.
Машините за гласуване пътуват към страната

Машините за гласуване пътуват към страната

Машини за гласуване са отпътували за седем области - Шумен, Разград, Смолян, Силистра, Русе, Плевен и Добрич.

Предстои от склада в София, в който се съхраняват устройствата, машини да тръгнат и за Варна и Бургас. А в по-късните часове ще тръгнат и тези и за останалите области, каза зам.-директорът на дирекция "Жандармерия" Радослав Стойнев.

С всеки автомобил, който превозва машини, има по една полицейска кола.

За предстоящия в неделя вот машинно гласуване ще има в близо 9400 секции в страната и там вотът ще се извършва само с устройства, освен ако те не се повредят. Според Изборния кодекс в секциите с над 300 избиратели се гласува само с устройства, а в тези с по-малко – само с хартиени бюлетини.

В цялата страна вече са определени места, където ще бъдат паркирани автомобилите с машините. "От там устройствата ще бъдат поети под охрана от колегите от областните дирекции на МВР до началото на утрешния ден", посочи Стойнев. Създадена е организация за тръгване по лъчове за разпределяне по изборните места и съответно - инсталиране по секционните избирателни комисии.

"Ще бъдат охранявани непрекъснато до инсталирането им", подчерта Стойнев.

В петък ще се транспортират машините за 26 области. В събота предстои извозването им за София-град и София-област.

До събота вечерта всички машини трябва да бъдат инсталирани по места.

Преди тръгване всеки шофьор, който кара машини, бива тестван за употребата на алкохол. Следи се и за евентуални признаци за употреба на упойващи вещества. "Ако има съмнения, ги тестваме", добави Стойнев.

Хартиените бюлетини и изборните книжа вече са транспортирани до областните центрове при районните избирателни комисии в страната.

mediapool.bg