Кламер БГ - Новини: ДСБ предлага ГЕРБ да върне първия мандат като "жест на национална отговорност"

ДСБ предлага ГЕРБ да върне първия мандат като "жест на национална отговорност"

България

|
Пет, 07 Окт 2022г. 18:47ч.
ДСБ предлага ГЕРБ да върне първия мандат като "жест на национална отговорност"

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов, сн.: БГНЕС

Участващата в "Демократична България" партия ДСБ излезе с позиция, в която призовава "в името на на изхода от политическата криза" ГЕРБ да върне неизпълнен първия проучвателен мандат.

Според партията подобно действие от формацията на Бойко Борисов би било "жест на национална отговорност и поемането на политическата вина за управлението си в рамките на повече от десетилетие".

Същевременно ДСБ предлага с останалите партии в "Демократична България" да вземат общо решение на обединението за неучастие в преговори за съставяне на правителство с мандатоносител ГЕРБ.

"Базово основание за това предложение е , че "Демократична България" беше създадена като обединение с основна цел отстраняване на ГЕРБ от власт и възстановяване на парламентарната република, провеждане на реформи осигуряващи върховенството на закона, ефективно разходване и децентрализация на публичните финанси, противодействие и пресичане на руското влияние в страната, отстояване на геополитическата ни принадлежност", мотивира предложението си Националното ръководство на ДСБ.

То призовава още ГЕРБ да подкрепи създаването на правителство с втория мандат на "Продължаваме промяната".

"Националното ръководство на ДСБ оценява политическата криза в страната като задълбочаваща се. Считаме, че първа стъпка за излизането от нея е сформирането на редовен кабинет. Тази ситуация, обаче не означава, че която и да е политическа сила в страната може да използва нови парламентарни избори като заплаха. Изборите са основен елемент от демократичния процес в страната и пряко проявление на основното конституционно право на българските граждани – да избират и да бъдат избирани", се казва в позицията.

mediapool.bg