Кламер БГ - Новини: ДБ праща 50 наблюдатели в Турция за изборите

ДБ праща 50 наблюдатели в Турция за изборите

България

|
Четв, 29 Септ 2022г. 13:32ч.
ДБ праща 50 наблюдатели в Турция за изборите

снимка: БНР, секция в Турция на вота през ноември 2021 г.

Платформата "Ти броиш" на "Демократична България" (ДБ) изпраща близо 50 души да наблюдават как ще протича вотът в Турция по време на предсрочните парламентарни избори в неделя.

От ДБ припомнят, че в една от секциите в Турция на вота през ноември миналата година за една минута и трябвало да са гласували по трима души.

"Числата, които разглеждаме, повдигат съмнения за начина, по който се случва гласуването в секциите в южната ни съседка. В допълнение към това, по време на последните три избора, получихме десетки сигнали за организиран вот в Турция, нарушения, включително и за агитация с есемес", каза бившият правосъден министър Надежда Йорданова, която оглавява като доброволец правния екип на "Ти броиш".

По думите ѝ целта на инициативата е да се проследи от първа ръка как протича изборният процес в Турция, където традиционно гласуват близо 100 хиляди български граждани.

От ДБ посочват, че повечето хора, които ще следят вота в Турция, ще пътуват от България, но част от тях живеят в южната ни съседка.

"Пазителите на вота", както ги нарича формацията, ще са разпределени в секции в Истанбул, Бурса, Чорлу, Одрин, Балъкесир, Къркларели, Анкара, Люлебургас, Бандърма и други.

mediapool.bg