Кламер БГ - Новини: ГЕРБ лансира Росен Желязков за председател на парламента

ГЕРБ лансира Росен Желязков за председател на парламента

България

|
Вт, 11 Окт 2022г. 14:49ч.
ГЕРБ лансира Росен Желязков за председател на парламента

ГЕРБ лансира Росен Желязков за председател на парламента

Най-вероятно първата политическа сила ГЕРБ ще предложи за председател на парламента бившия си транспортен министър Росен Желязков, който е юрист.

Решението не е взето окончателно, парламентарната група на партията все още не се е събрала. 99% ще бъде предложен именно той, коментираха от партията пред Mediapool.

ГЕРБ готови да участват в преговори за кабинет и с мандат на ПП

По-рано във вторник Росен Желязков коментира пред бТВ, че "шанс за правителство има и с първия, и с втория, и с третия мандат". "Има шанс, докато не се извърви цялата конституционна процедура", каза той.

Той дори не изключи възможност ГЕРБ да подкрепи кабинет с мандат на ПП:

"Вторият мандат ние го разглеждаме като процес по същия начин като първия. Ако те предложат този разговор - с контактни групи, на които да се разсъждава в тази посока, то не ние ще ги подкрепим, а взаимно трябва да се подкрепим. Ние сме в ситуация, в която трябва да намерим решението".

Желязков обяви, че от ГЕРБ няма да откажат "сръдливо" евентуална покана за преговори от ПП, ако се стигне до втория мандат: "Ние ще участваме, защото сме отговорна политическа формация".

Думите му дойдоха по-малко от 24 часа, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ако се провали възможността за правителство с първия мандат ГЕРБ, то "няма как после и с втория да се случи, няма как и с третия".

По повод плана на Борисов за контактни групи и преговори с всички партии в парламента за кабинет с първия мандат, Желязков каза:

"Ние говорим за широко програмно правителство. Дори не се хващайте за думата "програмно". Говорим за широко правителство, от което да се отдръпнат политиците – да не участват политиците и лидерите".

По повод думите на Борисов, че се отнася с уважения към "Възраждане" и вижда в тяхно лице сериозни хора, с които обаче имат идеологически различия, Желязков каза:

"Щом са получили доверие и са си удвоили резултата, значи са сериозен политически фактор, който не бива да бъде неглижиран, само защото имаме различия, които не ни позволяват да правим с тях общо управление, но не ни пречат да водим разговори по съществените теми от дневния ред на обществото".

Не се очакват изненади със зам.-председателите на НС

Очаква се председател на парламентарната гупата на ГЕРБ отново да е Десислава Атанасова, а за зам.-председател на парламента от партията на Борисов пак ще предложат Росица Кирова.

Втората политическа сила – "Продължаваме промяната" се очаква да откаже председателския пост на НС, ако им бъде предложен, коментира преди ден бившият парламентарен шеф Никола Минчев, който бе свален от поста в 47-ото Народно събрание с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане"

"Няма промяна в позицията ни към ГЕРБ, първата политическа сила след изборите трябва а си поеме отговорността. Не ни притеснява ролята на опозиция, това е нормален демократичен процес", добави Минчев.

От БСП също нямат намерение да издига председател на НС, но са взели решение отново за зам.-председател да предложат Кристиан Вигенин.

При "Демократична България" положението е същото - обединението се очаква да предложи само зам.-председател, но групата още не се е събирала. Вероятно за поста отново ще бъде номиниран съпредседателят на коалиция Атанас Атанасов, а Христо Иванов ще оглави парламентарната група.

Вероятно зам.-председателят на НС от ДПС отново ще е Мукаддес Налбант, а от "Възраждане" – Цончо Ганев. Засега не е ясна евентуалната номинация за зам.-председател от "Български възход".

Тъй като всяка парламентарна група излъчва зам.-председател на НС, номинациите обикновено се гласуват от останалите без възражения.

mediapool.bg