Кламер БГ - Новини: И прокуратурата като ДПС – иска от САЩ доказателства срещу Пеевски

И прокуратурата като ДПС – иска от САЩ доказателства срещу Пеевски

България

|
Пет, 04 Юни 2021г. 14:06ч.
И прокуратурата като ДПС – иска от САЩ доказателства срещу Пеевски

Сийка Милева, Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще поиска от финансовото министерство на САЩ повече информация за корупционните практики, в които са участвали бившият депутат Делян Пеевски и останалите от списъка със санкционирани – Васил Божков, Илко Желязков, Петър Харалампиев, Александър Манолев и Красимир Томов, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева в петък. Междувременно прокуратурата ще анализира стари преписки, по които са били правени проверки на Пеевски, добави тя. Досега нито един държавен орган не е открил нещо нередно около бившия депутат, най-вече прокуратурата.

Вероятно стъпват на нашата работа

Позицията на прокуратурата напомня на тази на партията на Пеевски. Преди ден ДПС обявиха, че очакват от САЩ "факти и доказателства", които са мотивирали финансовото им министерство да наложи санкции.

"Дотогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски", заявиха от движението.

"Прокуратурата ще поиска от партньорските ни правоприлагащи органи конкретизиране и разширяване на посочената от тях информация", каза Милева.

Ден по-рано прокуратурата обяви, че започва проверка на шестимата българи, срещу които Вашингтон наложи санкции. Трима от тях са наказани по глобалния закон "Магнитски".

Според официалното съобщение на американското правителство обявлението за Пеевски, Божков и Желязков е "най-широкообхватното еднократно действие [на САЩ], насочено срещу корупцията досега".

От изявлението на Милева не стана ясно какво точно ще се иска от САЩ, след като самото българско държавно обвинение твърди, че американският доклад е писан на база на свършеното от разследващите у нас.

Прокуратурата използва похватите на бившия премиер Бойко Борисов, който в четвъртък обяви, че заедно с американските партньори са работили месеци наред по тези теми и намекна, че е бил предварително информиран какво ще се случи. Позовавайки се на среща с американската посланичка Херо Мустафа в деня, когато бяха обявени сакнциите, Борисов сподели, че не е доловил недоверие лично към себе си.

"Голяма част от посочените доказателства в обсъждания доклад на министерство на финансите на САЩ вероятно стъпва на работата на прокуратурата и събраните от нея доказателства", каза Сийка Милева.

От думите й не се разбра защо на прокуратурата й е нужна още информация, след като американският доклад се базира на нейните разследвания.

В документа на финансовото министерство на САЩ за санкциите срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков се посочва "значима корупция". Общата дефиниция на това е лице, което е оказвало помощ по най-различни начини с цел корупция или подпомагане на корупция, включително присвояване на държавни или частни активи и подкупи. Специално за Пеевски се казва, че е бил замесен в "търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество".

Посочва се, че през септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори. Договарял се е с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.

Те са изправени пред съда

Както вече стана ясно, срещу двама от общо шестимата в списъка, прокуратурата никога не е извършвала никакви действия. Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е подсъдим за злоупотреба с европейски пари. Харалампиев и Томов, които ръководеха агенцията за българите в чужбина, са обвинени като част от престъпна група, търгувала с документи за българско гражданство. Укриващият се в Дубай Божков пък е с 19 обвинения, а срещу него има и други дела.

Единствено за Пеевски и посочения като негов агент в американския доклад Желязков тепърва ще се събира информация.

Илко Желязков е единственият от шестимата санкционирани, който в момента заема държавен пост. Той е зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС, избран от парламента през 2018 г. по предложение на ДПС, но съществената част от подкрепата идва от ГЕРБ. Още тогава Желязков е известен като "лейтената на Пеевски". В документа на САЩ се посочва:

"Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза. В друг случай, от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков".

Сийка Милева призова за взаимодействие между институциите, защото по думите ѝ това е единственият ефективен начин за борба с корупцията и престъпленията по високите етажи на властта.

mediapool.bg