Кламер БГ - Новини: Отново експлозии и пожари в Харков (Обновява се)

Отново експлозии и пожари в Харков (Обновява се)

Война в Украйна

|
Вт, 21 Юни 2022г. 22:00ч.
Отново експлозии и пожари в Харков (Обновява се)

Володимир Зеленски и Бен Стилър разговарят в Киев, сн. ЕПА/БГНЕС

По-важните новини от 118-ия ден на войната срещу Украйна накратко:

Руските войски отново атакуваха Харков. Местни жители съобщиха за експлозии и пожари, предаде агенция УНИАН. В някои райони на града след експлозиите има прекъсвания на осветлението, водата и комуникациите. Впоследствие стана ясно, че 15 души са убити, сред които и 8-годишно дете.

Украинските власти признаха, че руските въоръжени сили "контролират изцяло" Тошковка на фронтовата линия в Донбас. Това село с население от около 4 хиляди души в източната украинска Луганска област се намира на трийсетина километра южно от град Северодонецк - главната цел на руската офанзива към този момент. По думите на ръководителя на Северодонецки район Роман Власенко "битката за Донбас продължава с пълна сила".

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че силите на Киев водят "трудни" битки за градовете Северодонецк и Лисичанск. Зеленски вече предсказа, че Москва ще ескалира атаките преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък.

Първата доставка от Германия на самоходните оръдия "Панцерхаубице-2000" пристигна в Украйна, съобщи днес в социалните мрежи украинският министър на отбраната Олексий Резников. По думите му украински артилеристи са обучени да боравят с новото въоръжение. Той отбеляза че това е шестият вид 155-милиметрово оръдие, с което разполага армията на Украйна.

Украйна арестува висш правителствен служител и бизнесмен, заподозрени в участие в предполагаема руска шпионска мрежа. Службата за сигурност на Украйна не посочи имената на заподозрените, но ги идентифицира като висш служител в правителството и ръководител на отдел в Търговско-промишлената камара. Те предавали различни разузнавателни данни на врага: от състоянието на отбранителната способност до мерките на държавната граница и лични данни на украинските служители на правоприлагащите органи.

Американският актьор Бен Стилър се срещна с украинския президент и изрази възхищението си от действията му след руското нашествие. Бен Стилър е посланик на добра воля на ООН. Срещата в Киев се проведе по повод Световния ден на бежанеца, отбелязван на 20 юни.

Двамата американци, пленени в Украйна, докато се биели рамо до рамо с въоръжените сили на Киев, са "излагали на опасност" руски войници и трябва "да им се търси отговорност за тези престъпления", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Песков призна, че още не се знае какви са били извършените от тях "престъпления", но увери, че двамата не са защитени от Женевските конвенции за военнопленниците. Обстоятелствата, при които са заловени двамата, остават неясни, както и кой ги държи в плен.

Подробностите по тези и други новини:

Харков е разтърсен от експлозии при руска атака, каза областният управител Олег Синегубов

Руските войски отново атакуваха Харков. Местни жители съобщиха за експлозии и пожари, съобщи агенция УНИАН. Впоследствие бе съобщено за 15 убити, сред които и 8-годишно дете.

В някои райони на града след експлозиите има прекъсвания на осветлението, водата и комуникациите. Руската атака беше потвърдена от началника на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов в Телеграм.

"Окупаторите отново обстрелват жилищни райони на Харков и извършват терор срещу цивилни! Регистриран е обстрел в квартал Индустриален, по предварителни данни са ранени 7 цивилни. Данните се актуализират", написа той.

Синегубов призова жителите на Харков да бъдат максимално внимателни и да не излизат излишно на улицата.

Наталия Попова, съветник на председателя на Харковския областен съвет, пише, че по време на днешния обстрел на Харков е загинало дете.

Очевидно Москва не се е отказала от намерението да атакува Харков. Преди два дни по украинската национална телевизия Вадим Денисенко, съветник на украинския министър на вътрешните работи, каза:"Русия се опитва да направи Харков фронтови град".

Преди седмица Ройтерс цитира казаното от украинския президент Володимир Зеленски, че страната му понася "болезнени загуби" в региона на Харков, източно от Киев, където Русия се опитва да заздрави позициите си, след като наскоро беше отблъсната. "Сраженията там продължават и трябва да продължим да се бием, да се бием здраво", добави той.

Украйна призна, че руските сили са превзели Тошковка

Украинските власти признаха днес, че руските въоръжени сили "контролират изцяло" Тошковка на фронтовата линия в Донбас, предаде Франс прес.

Това село с население от около 4 хиляди души в източната украинска Луганска област се намира на трийсетина километра южно от град Северодонецк - главната цел на руската офанзива към този момент.

"По наши информации руснаците контролират изцяло Тошковка", каза ръководителят на Северодонецки район Роман Власенко. Той отбеляза, че "натискът се запазва" на фронтовата линия, където "битката за Донбас продължава с пълна сила".

"Цялата Луганска област сега е епицентърът на конфронтацията между украинската и руската армия", добави Власенко.

Този източен украински регион вече почти изцяло е под руски контрол. Украинската армия продължава да оказва съпротива само около Северодонецк и неговия град близнак Лисичанск.

Власенко съобщи, че "тежки бомбардировки" продължават в цяла Луганска област, а в Северодонецк се водят "улични боеве". По негови данни украинската армия продължава да контролира сгради в града и околните села. Боевете бушуват с пълна сила около промишлената зона на Северодонецк, където се намира химическият завод "Азот", добави Власенко.

Според украинските власти в това предприятие са намерили убежище над 500 души. Проруските сепаратисти от т. нар. Луганска народна република (ЛНР) обявиха, че техните сили са се приближили плътно до Лисичанск, предаде ТАСС.

Руските сили са опитали да пробият украинската линия за отбрана в Луганска област между Долина и Горное, но са били отблъснати, каза още Роман Власенко, цитиран от Ройтерс.

Губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай също призна днес, че руските сили са предприели масирана атака и са превзели територии вчера. Нощта премина сравнително спокойно. "Това (обаче) е затишие пред буря", подчерта Гайдай.

В неделя вечерта украинският президент Володимир Зеленски изрази очакване Русия да засили атаките си тази седмица на фона на срещата на върха на Европейския съюз, на която лидерите на 27-те ще обсъдят дали да подкрепят кандидатурата на страната му за членство.

Украйна подаде молба за присъединяване към ЕС четири дни след началото на руската инвазия на 24 февруари. В петък Европейската комисия препоръча бившата съветска република да получи статут на кандидат за членство. Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят въпроса на срещата си в четвъртък и петък, като се очаква да одобрят молбата на Украйна, въпреки опасенията на някои държави. Самият процес на присъединяване обаче може да се проточи дълги години, отбелязва Ройтерс.

Във всекидневната си сводка британското военно разузнаване отчете днес, че украинската армия засега успява да попречи на руските въоръжени сили да отворят широк фронт по протежение на черноморското крайбрежие, предаде ДПА.

Според него първоначалният план на руската инвазия е бил Украйна да бъде нападната и откъм Черно море, по-конкретно в района на ключовото пристанище Одеса. Украинските сили обаче "до голяма степен неутрализираха способността на Русия да установи контрол върху" морето, пише в бюлетина, разпространен от британското министерство на отбраната.

Русия обвинява Великобритания в целенасочена дезинформация във връзка със сводката, публикувана от началото на войната в Украйна преди близо четири месеца, отбелязва ДПА.

Украинският президент призна, че в източната част на страната се водят трудни боеве

Украинският президент Владимир Зеленски заяви във вечерното си обръщение към нацията, че силите на Киев водят "трудни" битки за градовете Северодонецк и Лисичанск, предаде Ройтерс.

Зеленски вече предсказа, че Москва ще ескалира атаките преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък.

"Защитаваме Лисичанск, Северодонецк, цялата тази зона, най-трудната. Там водим най-тежката битка. Но там са нашите силни момчета и момичета", подчерта той в обръщението си. "Окупаторите получават отговор на действията си срещу нас".

Също в изявление по националната телевизия губернаторът на Луганск Сергей Гайдай заяви, че руските сили контролират по-голямата част от Северодонецк, с изключение на химическия завод Азот, където от седмици се укриват стотици цивилни. Пътят между Северодонецк и неговия побратимен град Лисичанск и град Бахмут е подложен на постоянен обстрел.

Лисичанск е бил под масиран руски обстрел цял ден. Все още е невъзможно да се установи броят на жертвите, добави Гайдай, според когото обстрелът е може би най-тежкият, който градът е преживявал досега.

Въпреки това руснаците все още трябваше да завършат обкръжаването на украинските сили, които им нанасят "значителни загуби", подчерта губернаторът.

Първата доставка от Германия на тежки оръжия пристигна в Украйна

Първата доставка от Германия на самоходните оръдия "Панцерхаубице-2000" пристигна в Украйна, съобщи днес в социалните мрежи украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от световните агенции.

По думите му украински артилеристи са обучени да боравят с новото въоръжение. Той отбеляза че това е шестият вид 155-милиметрово оръдие, с което разполага армията на Украйна след оръдията M777, FH70, M109, AHS Krab и "Цезар". Резников изрази благодарност за подкрепата на Германия и в частност на германския министър на отбраната Кристине Ламбрехт.

Самоходната артилерийска установка "Панцерхаубице-2000" е разработена през втората половина на 90-те години от мюнхенския концерн "Краус-Мафей Вегман". Гаубицата извършва до десет изстрела на минута, като със стандартни боеприпаси обхватът на поражение е 30-35 км, а с ракети - 50-60 км.

Украйна задържа двама висши служители, заподозрени в сътрудничество с Русия

Украйна арестува висш правителствен служител и бизнесмен, заподозрени в участие в предполагаема руска шпионска мрежа, заяви днес Службата за сигурност на Украйна, предаде Ройтерс. СБУ не посочи имената на заподозрените, но ги идентифицира като висш служител в правителството и ръководител на отдел в Търговско-промишлената камара.

"В Киев ръководителят на секретариата на министерския съвет и ръководителят на един от отделите в Търговско-промишлената камара бяха задържани", написа в "Телеграм" Службата за сигурност. "Тези служители са предавали различни разузнавателни данни на врага: от състоянието на отбранителната ни способност до мерките на държавната граница и лични данни на украинските служители на правоприлагащите органи", се казва още в текста.

Двамата заподозрени бяха показани да седят пред украинското знаме във видео, в което те признават, че са си сътрудничели с Москва. Не става напълно ясно дали двамата задържани са заявили това в резултат на принуда.

Русия е плащала на заподозрените между 2000 и 15 000 американски долара за всяка задача в зависимост от степента на секретност и важността на информацията, заяви СБУ. От видеото става ясно, че единият е получил общо 33 000 долара, а другият 27 000 долара. Във видеото единият от двамата, който имал кодово име "Киреев", признава, че е сътрудничил на Москва от 2016 година, а другият казва, че го е правел от 2019 година.

Русия не коментира веднага изявлението на украинската служба.

Актьорът Бен Стилър се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски

Американският актьор Бен Стилър се срещна с украинския президент Владимир Зеленски и изрази възхищението си от действията му след руското нашествие в страната на 24 февруари, предаде Франс прес.

"За мен е голяма чест ... Вие сте моят герой", каза холивудската звезда на Зеленски, който също имаше актьорска кариера.

Бен Стилър е посланик на добра воля на ООН. Срещата в Киев се проведе по повод Световния ден на бежанеца, отбелязван на 20 юни. Снимки от нея бяха публикувани от украинското президентство.

"Това, което направихте, начинът, по който мобилизирахте страната, света, е наистина вдъхновяващ", добави Бен Стилър, посочвайки многобройните речи, които Зеленски произнесе, за да получи подкрепа за страната си.

Преди това Стилър посети Ирпин, където се водеха ожесточени боеве в началото на инвазията. Това е и най-близката точка до столицата Киев, достигана от руската армия, отбелязва Франс прес.

"Имам чувството, че е трудно да се разбере какво наистина се случва тук, без да дойдеш", сподели холивудският актьор. "Тази сутрин бях в Ирпин ... реалният мащаб на разрушенията, виждате го по телевизията, виждате го в социалните мрежи, но е друго да го видите наистина, да го почувствате и след това да разговаряте с хората".

На английски език президентът на Украйна благодари на Бен Стилър за визитата и каза, че е "много важно" той да припомня на света какво се случва в Украйна.

"За нас е важно хората да не забравят. Не е интересно да се говори за войната всеки ден ..., но за нас е много важно", обясни още Володимир Зеленски.

Двамата мъже обсъдиха и общия си интерес към комедията.

"Изоставихте страхотна актьорска кариера", каза Стилър, известен с филми като "Запознай ме с вашите", "Нощта в музея".

"Не толкова, колкото вашата", отвърна му Зеленски, който преди да бъде избран за президент през 2019 г., участва в сатиричния сериал "Слуга на народа".

Двамата американци, пленени в Украйна, са извършили престъпления, каза Кремъл

Двамата американци, пленени в Украйна, докато се биели рамо до рамо с въоръжените сили на Киев, са "излагали на опасност" руски войници и трябва "да им се търси отговорност за тези престъпления". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за американската телевизия Ен Би Си, предаде Франс прес.

Това е първият коментар на Кремъл за случая с двамата бивши военни от САЩ – Александър Друки и Анди Уин, посочи Ен Би Си.

"Това са наемници и са участвали в незаконни действия на територията на Украйна", заяви на английски Песков. "Участвали са в обстрели и бомбардировки" на руски военни, "излагали са на опасност живота им", добави той. "Трябва да им бъде потърсена отговорност за извършените от тях престъпления. Тези престъпления трябва да се разследват", допълни говорителят на Кремъл.

Запитан за естеството на престъпленията, в които са обвинени американците, Песков призна, че още не се знае какви са били извършените от тях "престъпления", но увери, че двамата не са защитени от Женевските конвенции за военнопленниците. Двамата мъже "не са част от украинската армия, съответно за тях не важат Женевските конвенции", мотивира се той.

Обстоятелствата, при които са заловени двамата бивши военни, остават неясни, както и кой ги държи в плен. Песков каза само, че са в ръцете на "властите".

Запитан дали двамата са застрашени от смъртно наказание, той заяви: "Това зависи от разследването".

Руски медии разпространиха снимки на двамата американци, които според тях са били пленени, докато са се сражавали в Украйна, предаде Ройтерс. Вестник "Известия" показа видеоклип с кратко интервю с Анди Уин, 27-годишен, от Хартсел, щата Алабама. Телевизия Ар Ти (RT) излъчи снимка на мъж, когото идентифицира като Александър Друки, на 39 години, от Таскалуса, Алабама. Техни роднини казаха в сряда, че двамата са в неизвестност в Украйна от седмица и се опасяват, че може да са били пленени.

В кратко видео, публикувано в приложението "Телеграм", мъж с брада и американски акцент казва пред камерата: "Моето име е Александър Друки, аз съм против войната". Той повтаря на руски: "Аз съм против войната". В друго кратко видео мъжът, идентифициран от "Известия" като Анди Уин, също казва на руски, че е против войната.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в петък, че не знае къде са двамата, за които се твърди, че са се присъединили към други чуждестранни доброволци, сражаващи се на страната на Киев. Говорител на Държавния департамент увери в събота АФП: "Следим отблизо ситуацията".

Двамата американци, заловени в Украйна, се намират в подкрепата от Русия сепаратистка Донецка република, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на руската информационна агенция Интерфакс. Ако информацията за пристигането на американските граждани Анди Уин и Александър Друки в Донецк се потвърди, това ще засили страховете, че те могат да бъдат съдени там.

По-рано този месец британците Ейдън Аслин и Шон Пинър, както и роденият в Мароко Брахим Саадун, заловени, докато се бият на страната на украинската армия, получиха смъртни присъди в Донецк. Към момента Ройтерс все още не е установил достоверността на информацията за местонахождението на американците. Говорител на сепаратисткия регион отказа коментар за агенцията.

Руски телевизии вече са достъпни безплатно в окупиран регион на Украйна

Руската армия съобщи днес, че в Херсон и района около този украински град, вече може безплатно да се гледат руски телевизии, предаде Франс прес.

Руски военни специалисти свързаха и пригодиха към излъчването на руски канали и последния от седемте предавателя в района на Херсон, съобщи в комюнике министерството на отбраната на Русия. Близо един милион местни жители вече могат да гледат безплатно основните руски телевизии, по-специално от медийната компания ВГТРК, която активно прокарва курса на Кремъл.

Граничещ с анексирания полуостров Крим, районът около Херсонска област бе завладян от руските войски в началото на тяхното нашествие, започнало през февруари. Оттогава Москва води в Южна Украйна политика на русификация – там влезе в обращение руската рубла и новите власти започват да издават руски паспорти.

Днес един от новите управници на Херсонска област - Кирило Стремусов, цитиран от ТАСС, заяви, че тази територия може "до края на годината" да бъде присъединена към Русия. "Тази година ще имаме референдум. И след това ще се обърнем към ръководството на Руската федерация, за да ни приеме в състава на Русия", каза той.

В Украйна е загинал испански гражданин, участвал в бойните действия

Испански гражданин е загинал в Украйна, където е отишъл, за да се бие срещу руските войски, съобщиха източници от испанското външно министерство, цитирани от агенция ЕФЕ.

Това е първият испански гражданин, за когото става ясно, че е загинал след началото на руското нашествие в Украйна в края на февруари. Според информацията от испанското външно министерство става въпрос за 31-годишен мъж от Майорка, но не се съобщава дали той е убит по време на бой.

Външнополитическото ведомство се е свързало със семейството на младия мъж, за да поднесе съболезнования и да съобщи, че репатрирането на тялото ще бъде извършено до дни.

mediapool.bg