Кламер БГ - Новини: "Зелените" депутати ще пътуват с метро до парламента

"Зелените" депутати ще пътуват с метро до парламента

България

|
Четв, 15 Апр 2021г. 19:10ч.
"Зелените" депутати ще пътуват с метро до парламента

"Зелените" депутати от "Демократична България" избраха метрото, за да стигнат до парламента, който бе тържествено открит в четвъртък в историческата му сграда на площад "Народно събрание". Хората на Слави Трифонов от "Има такъв народ" пък пристигнаха там в бял автобус.

Друг запомнящ се образ от първия ден на 45-ото Народно събрание бе председателстващата Мика Зайкова от "Има такъв народ", която като най-възрастния депутат трябваше да води заседанието до избирането на председател. Неподправеното поведение и точни реакции на дългогодишната синдикалистка определено помогнаха за овладяването на неспокойната атмосфера в пленарната зала, където "вятърът на промяната" отвя старото мнозинство.

С метро всеки ден

"Зелените" депутати от ДБ възнамеряват да ползват метрото всеки ден за придвижване до новата си месторабота.Такъв е изборът на Владислав Панев, Борис Сандов, Албена Симеонова и Иван Велов, които са и представители на "Зелено движение".

Четиримата се тагнаха във Фейсбук от влака, с който пътуваха към спирка "Софийски университет Св. "Кл. Охридски", за да стигнат до старата сграда на НС. Фотосът е направен, когато вече са до станция "Васил Левски", става ясно от снимката.

Пред Mediapool Владислав Панев потвърди, че и занапред ще продължи да ползва метрото.

"Смятам, че толкова много автомобили за парламента са напълно излишни", добави той.

Пред Mediapool Албена Симеонова, която е и известен фермер и биопроизводител, също потвърди, че тя и колегите й и занапред ще продължат да пътуват с метрото.

С бял автобус за ден

Депутатите от втората партия в НС - "Има такъв народ" на Слави Трифонов, пристигнаха до НС с бял автобус. Mediapool направи опити да научи допълнителни детайли, но от партията казаха, че не могат да коментират избора за придвижване на депутатите им в първия работен ден.

Кадър: bTV

Добра орисница

Мика Зайкова е една от най-колоритните личности в новия парламент. При откриването му тя призова: "Моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение".

Тя произнесе слово, което не четеше от предварително написан лист.

Съобщавайки новината, че правителството на Бойко Борисов е депозирало своята оставка с писмо до деловството, Мика Зайкова не скри недоволството си:"Това или е срам, че не идват тук да си подадат оставката, или е пренебрежение към тази институция. Това е парламент!", с което отново предизвика аплодисменти.

Зайкова демонстрира и завидно чувство за хумор.

"Неуморимият Бог на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива. Вече 1300 години на този горещ кръстопът, българите се борят за нашата прекрасна земя като една човешка длан, за да има България и за да пребъде тя във вековете", каза тя при откриването на парламента и изрази надежда да е добра орисница.

"Сигурна съм, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България. Да, България е минала през много трудни премеждия, съдбовни, но винаги е възкръсвала, дами и господа, защото нашият народ винаги е намирал правилния път на възкресението", допълни още Мика Зайкова.

mediapool.bg