Кламер БГ - Новини: Здравният министър на Чехия подаде оставка; връща се предишният

Здравният министър на Чехия подаде оставка; връща се предишният

Коронавирус

|
Вт, 25 Май 2021г. 16:34ч.
Здравният министър на Чехия подаде оставка; връща се предишният

Адам Войтех

Здравният министър на Чехия Петър Аренбергер подаде оставка след прекарани само два месеца на поста, предаде Ройтерс.

Той е четвъртият чешки министър на здравеопазването, подал оставка за последните осем месеца. Медии разкриха, че е отдавал под наем собствени имоти на ръководената от него пражка болница. Той привлече вниманието на обществеността и с клиничните опити в частната му клиника и с приватизирането на апартамент в центъра на столицата. Аренберг твърди, че не е извършил нищо нередно, а просто е попълнил неправилно имотната си декларация.

На мястото му се връща Адам Войтех който през септември - когато епидемичната обстановка рязко се влоши след лятното разхлабване на мерките - също се оттегли от поста. Войтех бе заменен от един епидемиолог и о.р. полковник, който бе уволнен, след като бе хванат да посещава ресторант въпреки забраната. После още един здравен министър напусна правителството заради разногласия с премиера Андрей Бабиш и натиск на президента Милош Земан, неуспешно настоявал Чехия да купи руската ваксина "Спутник V".

При оставащи четири месеца до парламентарните избори чешката опозиция казва, че кадровата политика на Бабиш е хаотична и наподобява средновековния астрономически часовник на фасадата на сграда в Стария град в Прага, който на всеки час със завъртане показва нова статуя на светец.

Чехия е на второ място в света по брой на починалите с диагноза Covid-19, сочат данни на информационният онлайн портал Our World in Data. До днес в страната има 30 041 смъртни случая, свързани с коронавируса.

mediapool.bg