Кламер БГ - Новини: Онлайн преброяването тотално зацикли (обновена)

Онлайн преброяването тотално зацикли (обновена)

България

|
Ср, 08 Септ 2021г. 23:07ч.
Онлайн преброяването тотално зацикли (обновена)

Онлайн преброяването тотално зацикли (обновена)

Онлайн преброяването на населението тотално зацикли в късните часове във втория ден от старта му. В сряда след 19.30 часа Националният статистически институт (НСИ) официално съобщи, че в следващите часове достъпът до електронната система "Преброяване 2021" ще бъде затруднен или невъзможен.

"В следващите часове достъпът до електронната система "Преброяване 2021" и всички системи и сайтове на НСИ ще бъде затруднен или невъзможен. Проблемът е в поредица атаки тип "Отказ от услугата" с трафик над 250 гигабита в секунда. Екипи от отговорните институции предприемат технически и технологични мерки за възстановяване на услугите. Всички данни на хората, които са се преброили електронно към момента са защитени. Екипът на НСИ се извинява за причиненото неудобство", се казва в официалното съобщение на института.

По-рано пред Mediapool от НСИ изразиха очаквания именно тази вечер проблемът да бъде решен и системата да заработи нормално, но реално се случи точно обратното. От НСИ посочиха, че все още е рано да се вземе решение за удължаване на онлайн преброяването, което е предвидено да протече до 17 септември.

Още в сряда сутринта за втора хакерска атака

срещу електронната система за преброяването, съобщи заместник-председателят на Националния статистически институт Диана Янчева. Тя обясни, че инцидентът е докладван на Държавната агенция за електронно управление и Съвета по киберсигурност.

"През нощта (вторник срещу сряда) системата не е спирала. Същността на самата атака е да задръсти трафика, който беше седем пъти по-силен от сутрешната атака", коментира Янчева пред bTV.

Тя каза, че при първата хакерска атака са засечени IP адреси от Швеция и тя е блокирана бързо. Втората е дошла от Китай. НСИ дава гаранция, че няма проблем със съхранението на данните на гражданите.

"Беше ограничен капацитетът на самата връзка към системата, така че да може да реагираме успешно. В течение на деня имаше голямо струпване на желаещи да се преброят, но поради тези ограничения, трябваше да чакат по-дълго време", допълва Янчева.

Проблеми с онлайн преброяването бяха регистрирани още в първите часове от старта на кампанията.

mediapool.bg