Кламер БГ - Новини: Елена Гунчева напуска "Възраждане" и парламента

Елена Гунчева напуска "Възраждане" и парламента

България

|
Пет, 24 Юни 2022г. 08:28ч.
Елена Гунчева напуска "Възраждане" и парламента

Елена Гунчева, Снимка: БГНЕС

Депутатката от "Възраждане" Елена Гунчева обяви, че напуска партията и парламента. Станалата известна със скандални изказвания народна представителка отсъстваше от вота на недоверие, с който бе свалено правителството с оправданието, че е със счупен крак. В дълъг пост в социалните мрежи обаче дни по-късно тя обяснява, че е имала забрана да говори пред медиите и през последните няколко месеца стриктно е следвала партийната дисциплина.

От поста става ясно, че забраната е дошла след друго нейно изказване във фейсбук. В него тя заяви, че Русия разполагала с високоточкови оръжия и можела да помогне за отстраняването на правителството на Кирил Петков, ако се дадат координатите на министерския съвет. След този пост срещу нея започна прокурорска проверка, а депутатката твърди, че партията не я е подкрепила.

Не умни, а верни

Гунчева говори за множество проблеми в партията. Тя обвинява лидера Костадин Костадинов, че "иска верни, а не умни и мислещи".

"Проблемът е, че не може да се издигат верни и да се ползват за умни. Липсват изявени кадри в основни ресори на държавното управление и дори такива, които могат да бъдат на отговорни постове дори на средно управленско ниво. Посочвам като пример, че в групата ни няма нито един лекар, заради което се наложи аз да съм член на здравната комисия", заявява тя.

Депутатката е описала причините за напускането си в 11 точки като сред тях са забраната да говори пред медии, лоша кадрова политика, лично отношение към самата нея, както и непрозрачно харчене на пари от партията. Тя подчертава и че партията е наемала автобуси, за да организира протестите си.

"Безотчетните пари, които се полагат на депутатите, ни бяха взето за партийната каса, като аз поне не знам по какъв начин се изразходват. Това, което ме притесняваше в този случай е, че никой от нас не можеше да си позволи да отвори приемна в изборния си район и да наеме сътрудник или да плати на експерти за становища. Подчертавам, че за цялото време на престоя си в Народното събрание, съм била на хотел, който съм заплащала сама. За съжаление за наемане на автобуси за протести имаше пари, но да наемем експерти, за да подготвим професионално неща за пленарна", твърди тя.

Гунчева показва и скрийншот от разговор между Костадинов и друг депутат от партията – Цончо Ганев. В него лидерът заявява, че ще берат срама и че става дум за Гунчева. А Ганев пита: "Какво е изсипала отново?".

"Нищо, за старото става дума. Просто сега го притоплят. Освен ако няма нещо ново, за което не знаем', отвръща Костадинов.

След като съобщава за напускането си Гунчева има още два поста. В единия заявява, че се е появила "опорка", че профилът й е хакнат и пише трол. Тя заявява, че това е "нагледен пример за твърдението ми, че кадрите са тотал щета и хора няма".

В друг пост тя заявява, че повече няма коментира темата и ще направи всичко възможно да си подаде оставката бързо, за да може на нейно място да влезе следващия от листата.

Катарзис

В отговор лидерът на партията Костадинов пусна цитат от Гоце Делчев: "Отцепленията и разцепленията хич да не плашат. Що да правим, когато сме си българи и от една обща болест страдаме - колкото капи, толкова и капитани".

Той заяви, че Гунчева е преживяла катарзис в момента, в който в парламента се оформяла нова коалиция от ПП, ГЕРБ, ДПС и "Демократична България", които се готвели да вдигнат ветото върху преговорния процес на Северна Македония за ЕС.

"Това, разбира се, няма да ни спре днес да защитим българската позиция в Народното събрание, нито ще спре "Възраждане" да управлява страната самостоятелно", коментира той.

Само преди дни партията му гласува заедно с ДПС за сваляне на правителството. След това бяха организирани протести, на които "Възраждане" бяха рамо до рамо с партията на Ахмед Доган.

mediapool.bg