Кламер БГ - Новини: След завземането на Северодонецк руснаците настъпват към Лисичанск

След завземането на Северодонецк руснаците настъпват към Лисичанск

Война в Украйна

|
Нед, 26 Юни 2022г. 20:21ч.
След завземането на Северодонецк руснаците настъпват към Лисичанск

Изглед от разрушенията в Лисичанск, Луганска област. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един човек загина, а няколко бяха ранени в украинската столица Киев, която в неделя сутринта бе подложена на ракетен обстрел за пръв път от 5 юни насам. Руски ракети поразиха жилищни сгради и детска градина в два киевски района. Момиченце на 7 години и майка му, руска гражданка, бяха сред спасените изпод развалините на 9-етажен блок, чийто горни етажи са частично разрушени. Според съобщения на медиите бащата е загинал.

Още един цивилен гражданин е убит при ракетен обстрел в Черкаси, югоизточно от Киев. Освен това е атакуван и мост над река Днепър.

НАТО обмисля двоен ръст на силите си в Източна Европа

Страните от НАТО ще обсъдят на предстоящата среща на върха в Мадрид възможността за засилено присъствие на Алианса в Европа. Ако това бъде одобрено, числеността на разположените на континента натовски сили ще най-значимата от края на Студената война насам, пише испанският в. "Ел Паис", като се позовава на информирани източници.

В момента бойното присъствие на НАТО в Източна Европа се състои от бойни групи, но някои страни искат да се формират бригади. Сега числеността на разположените в Източна Европа бойни групи е 1000-1600 военнослужещи, докато бригадните формирования се предполага да увеличат броя им двойно, посочва изданието.

Шойгу посети руски войски на фронта в Украйна

Тази неделя руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети за пръв път от началото на войната руски войски, изпратени в Украйна. Визитата му съвпадна с първите от няколко месеца насам руски успехи на фронта. Военно министерство публикува видео, придружено с коментари, за срещата на Шойгу с руски военнослужещи. Ведомството съобщи, че той е изслушал докладите на командващите и е връчил награди. Но на видеото не се виждат никакви командири редом до Шойгу, макар че имената им бяха съобщени по-рано от министерството, коментира руската независима медиа "Агентство".

В кадрите на публикуваното видео се вижда, че Шойгу говори емоционално и дава указания на намиращите се до него четирима генерали. Това са зам.-министърът на отбраната и началник на главното военно-политическо управление на руските въоръжени сили Геннадий Жидко, началникът на главното оперативно управление на генералния щаб Сергей Рудской, зам.-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров и началникът на главното управление на кадрите във военно ведомство Виктор Горемикин.

На кадрите не се виждат нито командващият южната група войски Сергей Суровикин, нито командващият групата войски "Център" Александър Лапин Лапина. Техните имена бяха упоменати в петъчното съобщение на министерството на отбраната. Това бе първият случай, когато министерството назова командващите на групите руски войски в Украйна.

Шойгу е известен с това, че активно използва пиар с цел да покаже успешното изпълнение на своите задачи.

Сегашното му първо посещение на фронта съвпада с успешния пробив на руските сили в района на Северодонецк и Лисичанск. От съобщението на военното министерство не става ясно къде точно е била визитата на Шойгу.

Украинските войски напуснаха източноукраинския град Северодонецк, който вече е под пълен руски контрол. Това потвърдиха и двете воюващи страни.

Сега руснаците се опитват да отрежат стратегическия град Лисичанск, след като превърнаха Северодонецк в руини. Лисичанск се очаква да е следващата мишена на руските сили, които масирано атакуват с артилерия и въздушни удари.

Украйна заяви, че нейните войски са предприели "тактическо отстъпление " от Северодонецк, за да водят битка от по-високия отсрещен бряг на река Сиверски Донец в Лисичанск.

Завземането на Северодонецк означава, че сега Русия контролира почти целия Лугански регион и голямачаст от съседния Доненцки – и двата региона са част от индестриалния Донбас.

Значимо постижение към ограничената цел

В неделя британското военно разузнаване посочва в обичайния си брифинг, че завземането на Северодонецк е "значимо постижение" за амбициите на Москва в Донбас. На 22 април Русия промени непосредствения си план за войната и замени целта да окупира по-голямата част от Украйна с по-фокусирана офанзива в Донбас. Завземането на града е значимо поситжение в рамките на тази редуцирана цел, пише британското министерство на отбраната. По-нататък се отбелязва, че селището е било важен индустриален център и има стратегическо местонахождение на река Сиверски Донец. Зазвземането на града обаче е само едно от предизвикателствата пред Русия в целите й да окупира целия Донецки регион.

"Русия скоро ще изчерпа възможностите си да води война", пише американският в."Вашингтон пост". Според екперти и информирани източници, руският военно-промишлен комплекс просто няма да може да произвежда толкова ракети, снаряди и друго военно оборудване, колкото Русия изразходва всеки ден от войната в Украйна. И ако сега преимуществото на Русия е именно в количеството оръжие, в течение на годината съотношението може да се изравни – поради санкциите срещу Русия и западните доставки на техника и оборудване за украинската армия.

"Ню йорк таймс" пише, позовавайки се на свои източници, че в Украйна работи цяла мрежа

"командоси" от различни страни с опит в Близкия изток, а и на други места. Те не участват в бойните действия на предната линия, но водят инструктажи и разработват стратегия на боевете. Освен това разузнаванията на САЩ и на някои европейски страни си сътрудничат тясно с Украйна – с допускането и дори увереността, че Русия знае за това.

Очаквайте подробности

mediapool.bg