Кламер БГ - Новини: Войната в Украйна ще доминира срещата на лидерите на ЕС във Версай

Войната в Украйна ще доминира срещата на лидерите на ЕС във Версай

Европа

|
Четв, 10 Март 2022г. 15:20ч.
Войната в Украйна ще доминира срещата на лидерите на ЕС във Версай

Президентът на Франция Еманюел Макрон

Европейски лидери се събират днес за неформална среща на високо равнище във Версай след изпълнени с трескава работа две седмици, през които бяха доставени оръжия, беше даден подслон на почти 2 милиона души и на три етапа бяха наложени тежки санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна, предаде ДПА.

През първия ден от тридневните разговори тема ще бъде засилването на подкрепата за блока за противодействие на икономическите и хуманитарни последствия от войната в Украйна и как да бъде намалена зависимостта на ЕС от вноса на руски енергийни източници.

Планове, публикувани от Европейската комисия във вторник, очертаха пътя за отказването на ЕС от руски газ преди 2030 г. Постоянните заплахи от Москва за спиране на доставките на газ допълнително придадоха чувство на неотложност на дискусиите. Някои страни членки на ЕС "чувстват, че нямат избор" за газа, каза висш служител от ЕС. "Идеята е да имаш избор в сферата на енергетиката, да не бъдеш прекалено зависим", добави той.

Ще бъдат обсъдени и допълнителни мерки за подкрепа на страни членки на ЕС близо до Украйна, които осигуряват подслон на стотици хиляди избягали от войната хора.

По информация от чернова на изявление, до която е получила достъп ДПА, украинските надежди за бързо влизане в ЕС ще бъдат попарени. "Украйна принадлежи в европейското семейство", пише в черновата, която не призовава за придвижване на молбата за членство въпреки натиска от страна на украинския президент Володимир Зеленски за ускоряване на процедурата.

Европейският съюз трябва да изпрати на Украйна, Грузия и Молдова „политически сигнал за принадлежността им към европейското семейство“ на срещата си на високо равнище във Версай, но не може да инициира ускорена процедура за членство, обяви вчера Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

Според Франция, за тези три държави трябва да бъдат създадени нови форми за сближаване с ЕС, като се засили сътрудничеството в икономическата, образователната и изследователската област, както и политическото сътрудничество. Държавните глави на трите държави може да участват по-редовно на заседанията на Европейския съвет, смята Елисейският дворец.

ЕС вече им изпрати първи сигнал като задейства процедура за разглеждане на молбите за присъединяване, които трите държави внесоха непосредствено преди руското нахлуване в Украйна.

Не може да има ускорена процедура за членство, което отнема години, тъй като членството означава сближаване на икономиките, спазване на определен брой критерии и ограничения за присъединяващата се държава, която трябва да има достатъчно силна икономика, за да влезе, се добавя в съобщението на Елисейския дворец.

В черновата на изявлението от предстоящия Европейски съвет са включени и призиви към страните членки на ЕС да инвестират повече пари в отбраната. Те идват, след като блокът достави на Украйна оръжия на стойност 450 милиона евро. За първи път в историята си ЕС въоръжава страна в конфликт, която не е част от съюза. На срещата ще бъде обмислено и въвеждането на още санкции срещу Русия.

mediapool.bg