Кламер БГ - Новини: Фон дер Лайен: ЕС няма да повтори грешката с преждевременното връщане към бюджетна строгост

Фон дер Лайен: ЕС няма да повтори грешката с преждевременното връщане към бюджетна строгост

Европа

|
Ср, 15 Септ 2021г. 16:15ч.
Фон дер Лайен: ЕС няма да повтори грешката с преждевременното връщане към бюджетна строгост

Урсула фон дер Лайен говори пред ЕП, сн. ЕПА/БГНЕС

ЕС няма да повтори отновo грешката, допусната след последната финансова криза, когато преждевремeнно връщане към бюджетната строгост отново потопи Стария континент в рецесия. Това обеща днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент в Страсбург, предава Франс прес.

"Уроците от финансовата криза могат да послужат като предупреждение. Навремето ние обявихме победа твърде рано и платихме цената за това. Няма да повторим тази грешка", заяви Фон дер Лайен. Тя потвърди предстоящото започване на дебат за реформата на европейските бюджетни правила, който може да доведе до смекчаването им.

ЕК предвижда в началото на 2023 година да задейства отново Пакта за стабилност, чието действие временно бе спряно в началото на кризата.

Урсула фон дер Лайен обаче предупреди, че очаква споразумение преди тази дата, макар разделението между страните членки да поражда опасения, че дискусиите могат да продължат безкрайно.

Комисията ще поднови дебата за преразглеждане на икономическите правила през идните седмици. Целта е преди 2023 година да се постигне консенсус за пътя, който трябва да се следва, коментира Урсула фон дер Лайен в речта си пред Европейския парламент.

Този дебат за реформа на Пакта за стабилност, който ограничава дефицита до 3 процента и дълга до 60 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), трябваше да се състои преди пандемията, но бе отложен заради кризата.

Спадът в икономическата активност, съпроводен с правителствени разходи, целящи да се запазят компаниите и заетостта, доведоха до тежки бюджетни дефицити. Дългът на 19-те страни, които споделят единната валута, достигна за първи път през 2020 година символичния праг от 100 процента от БВП спрямо 86 процента през 2019 година.

Икономическият удар засегна тежко най-вече южните страни, които са най-задлъжнели и зависят от туристическия сектор - първата жертва на здравните ограничения. Равнището на дълга на Гърция надвиши 200 процента от БВП, а този на Италия - 160 процента при близо 120 процента за Испания и Франция.

В речта си пред ЕП Урсула фон дер Лайен заяви, че очаква икономиката на 19-те страни да се върне на предпандемичното си равнище тази година, а при останалите страни от ЕС - догодина. Според нея растежът в еврозоната през последното тримесечие е надминал този в САЩ и Китай.

Добрата новина, според председателката на ЕК, е, че с инструмента "Следващо поколение ЕС" ще се инвестира както в краткосрочното възстановяване, така и в дългосрочния просперитет. Фон дер Лайен подчерта, че ще се работи по структурни проблеми в икономиката на ЕС: от реформите на пазара на труда в Испания до пенсионните реформи в Словения и данъчната реформа в Австрия.

Урсула фон дер Лайен изтъкна пред европейските депутати, че ще се инвестира по безпрецедентен начин в 5Джи (5G) мрежи. Според нея, гледайки към бъдещето, е необходимо да се помисли и как кризата преобрази икономиката - от увеличаването на дълга до неравномерното въздействие върху различните отрасли и навлизането на нови начини на работа.

"Изглежда невъзможно, но може да бъде направено"

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен цитира днес мотото на параолимпийската шампионка Беатрис Вио - "Изглежда невъзможно, но може да бъде направено", като източник на вдъхновение пред предизвикателствата от климатичните промени до кризата с коронавируса, предаде Ройтерс.

Фон дер Лайен пристигна за годишната си политическа реч "За състоянието на Съюза" в Европейския парламент в Страсбург, придружена от 24-годишната фехтовачка на инвалидна количка Вио, която спечели златен медал на Параолимпийските игри в Токио.

"Бебе преодоля толкова много още толкова млада", каза Фон дер Лайен за Вио, използвайки галеното й име на италиански.

Крайниците на Вио са били ампутирани след тежък случай на менингит по време на детските й години. Тя има 1,2 милиона последователи в Инстаграм, където подкрепя ваксинацията срещу КОВИД-19 и води дискусии за душевното здраве по време на пандемията.

"Нейната история е на човек, който се справя с всички препятствия . . . И тя успя да постигне всичко това, реализирайки убежденията си, че ако нещо изглежда невъзможно, то може да бъде направено", каза Фон дер Лайен в речта си.

Придружена от Вио, председателката на ЕК обеща да увеличи усилията на Европейския съюз за борба с пандемията от КОВИД-19, да се справи с климатичните промени, да ускори дигиталния преход и да укрепва свободата на медиите и правата на жените.

Пандемията ще постави ЕС пред нови изпитания

Следващата година ще е "проверка за характера" на Европейски съюз, който се бори с пандемията, заяви Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Пандемията е маратон, а не спринт", отбеляза тя в годишната си реч. "Нека си гарантираме, че тя няма да се превърне в пандемия на неваксинираните", призова Фон дер Лайен. Тя обеща ускоряване на ваксинациите по света, а също ЕС да дари още 200 милиона дози ваксина на страни извън съюза.

"Основен и най-спешен наш приоритет е ускоряването на глобалната ваксинация. Вече се ангажирахме да споделим 250 милиона дози ваксина. Днес мога да обявя, че нашата мисия ще осигури дарение от още 200 милиона дози до средата на следващата година", заяви тя.

"Това е солидарна инвестиция, а също инвестиция в световното здраве", каза Фон дер Лайен.

Тя подчерта, че ако в ЕС са ваксинирани над 70 процента от пълнолетните жители, то в бедните страни са поставени по-малко от 1 процент от наличните дози.

Допълнителни 4 милиарда евро за борбата с климатичните промени

ЕС ще увеличи финансовата си подкрепа за борбата на по-бедните страни с климатичните премени и приспособяването им към техните последици, заяви председателката на Европейската комисия. ЕС очаква САЩ и други страни също да увеличат усилията си, допълни тя.

По думите на Фон дер Лайен бъдещето на ЕС зависи от нивото му на технологичната готовност, най-вече от достъпа до чипове, които са жизненоважни за всичко от смартфони до електрически скутери и заводи.

Тя призова за координация на европейско равнище, за да бъде създадена своеобразна "европейска екосистема на чиповете", включително тяхното производство.

ЕК възнамерява също така да предложи ЕС да забрани продукти, произведени чрез принудителен труд, каза Фон дер Лайен в икономическата част от речта си.

Човешкото достойнство и свобода са по-важни от правенето на пари, подчерта тя.

ЕС се нуждае от политическа воля, за да гради отбранителна политика

Европейският съюз трябва да е в състояние да предприема военни действия без помощта на САЩ, но му липсва политически воля, заяви фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Основният въпрос е защо това все още не е станало. Може да имате най-авангардните сили в света, но каква полза от тях, ако не сте подготвени да ги използвате? Това, което ни спъваше досега, е не само недостатъчният капацитет, а и липсата на политическа воля", каза тя.

В годишната си реч пред ЕП Фон дер Лайен обеща засилване на сътрудничеството с НАТО, оглавявана от САЩ, както и нови отбранителни способности в киберпространството.

Тя обяви също, че през следващата година ще свика заедно с Франция специална среща на върха, посветена на отбраната.

Европейският съюз трябва да развива нов глобален дневен ред заедно със САЩ, заяви наред с това председателката на ЕК.

"Заедно със САЩ ще развиваме нашия нов дневен ред за глобална промяна - от новия съвет за търговия и технологии до здравеопазването, сигурността и устойчивостта", каза тя и допълни: "ЕС и САЩ винаги ще бъдат по-силни заедно".

100 милиона евро допълнителна хуманитарна помощ за Афганистан

Урсула фон дер Лайен съобши, че Европейският съюз ще отпусне 100 милиона евро като допълнителна хуманитарна помощ за Афганистан, за да се избегне "хуманитарна катастрофа". ЕС вече обяви по-рано, че вдига четворно хуманитарната си помощ за Афганистан и съседни страни, така че да достигне 200 милиона през 2021 г.

"Трябва да направим всичко, за да избегнем реалната опасност от голям глад и голяма хуманитарна катастрофа", заяви Фон дер Лайен. Тя уточни, че тази помощ ще е част от "нов, по-голям пакет мерки в подкрепа на Афганистан", който ще бъде представен "в близките седмици".

"Трябва и занапред да подкрепяме афганистанците в страната и в съседните страни", добави тя.

Откакто талибаните поеха властта в Афганистан на 15 август, животът в страната отчасти е спрял, по-специално заради секването на финансовите потоци от чужбина, които вливаха кръв в местната икономика, отслабена от над 40 години войни. Ситуацията се превръща в критична за милиони афганистанци, връхлетени при това от суша, последици от коронавирусната пандемия и от войните.

Борба с насилието срещу жени

Фон дер Лайен, която е първата жена ръководител на ЕК, обеща да внесе до края на годината проект за нормативен акт за борба с насилието срещу жени, заявявайки, че жертвите на домашно насилие са несъразмерно засегнати от локдауните.

Шест от 27-те страни членки на ЕС не са ратифицирали Истанбулската конвенция от 2014 г . за предотвратяване и борба с насилието срещу жени. Сред тези държави са Унгария, България, Словакия, Чехия, Латвия и Литва. В последната е базирана агенцията на ЕС за равенство между половете.

Фон дер Лайен обяви също, че ще представи нормативен акт за медийната свобода следващата година за по-добра защита на журналистите след знаковите убийства на журналисти, разследващи корупцията сред държавните структури, тези на Дафне Каруана Галиция в Малта през 2017 г. и Ян Куциак в Словакия през 2018 година.

mediapool.bg