Кламер БГ - Новини: Срив на демокрацията в Русия според изследване на "Икономист"

Срив на демокрацията в Русия според изследване на "Икономист"

Европа

|
Четв, 02 Фев 2023г. 10:36ч.
Срив на демокрацията в Русия според изследване на "Икономист"

Срив на демокрацията в Русия според изследване на

Русия е страната в света, където демокрацията се е сринала най-много през 2022 г., изпреварвайки Буркина Фасо и Хаити. Това сочат резултати от проучване, публикувано от британската група "Икономист", която изготвя индекс на демокрацията в 167 държави, предаде Франс прес.

След инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г., индексът на демокрацията в Русия отбелязва най-големия си спад, смъквайки се с 22 места в световната класация на това проучване на отдела за изследвания и анализи на групата EIU, което поставя Русия на 146-то място.

Войната в Украйна "разкри разделенията между развитите демокрации, които подкрепят Украйна, и редица развиващи се държави, които избраха да не вземат страна", е посочено в проучването.

Сред "авторитарните режими", други държави като Хаити, "която изглежда е в състояние на вътрешен разпад" (135-то място, спад с 16 места) и Буркина Фасо (127-мо място, спад с 16 места), където "ислямистки бунт отне от държавата контрола върху част от територията", също отбелязаха рязък спад на индекса си през 2022 г.

В същото време Тайланд е държавата, регистрирала най-голямо повишение на индекса през изминалата година, изкачвайки се със 17 места до 55-то място в класацията.

Премахването на ограниченията, свързани с пандемията от коронавируса, повиши резултата на редица държави, сред които Франция (22-ро място, стабилно), Испания (също 22-ро място, с 2 места по-нагоре) и Чили (19-то място, с 6 места по-нагоре), които се връщат в групата на "завършените демокрации".

На регионално ниво, Западна Европа е единственият регион, който категорично подобрява резултата си през 2022 г.

Държавите от Северна Америка, Азия, Австралия, Източна Европа и Субсахарска Африка са в застой, а тези в Латинска Америка, Близкия изток и Северна Африка претърпяха спад, се посочва в проучването.

В световен мащаб, индексът на демокрацията за 2022 г. е преминал от 5.28 през 2021 г. на 5.29 през 2022 г. Това е стабилизация след спад от 0.09 пункта през миналата година.

Но както и през 2021 г., по-малко от половината население в света е живяло в условия на демокрация през 2022 г. и само 8 процента в "завършена демокрация", се вижда от класация начело на която е Норвегия, а на дъното – Афганистан.

Изследването идентифицира пет категории критерии за определяне на класирането: изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, политическа култура и граждански свободи.

mediapool.bg