Кламер БГ - Новини: Силно напрежение между Хърватия и Сърбия заради последните санкции срещу Русия

Силно напрежение между Хърватия и Сърбия заради последните санкции срещу Русия

Европа

|
Четв, 06 Окт 2022г. 12:58ч.
Силно напрежение между Хърватия и Сърбия заради последните санкции срещу Русия

Сн. БГНЕС, архив

Новият пакет европейски санкции срещу Русия включва и ограничаване на цената на петрола, който Русия изнася за трети страни, извън ЕС. По настояване на Хърватия в осмия пакет от санкции влезе и Сърбия, която няма да може да внася руски петрол по Адриатическия тръбопровод JANAF, който транспортираше петрол от Омишал на остров Крък до рафинериите в Нови Сад и Панчево, пише белградският вестник "Политика".

Въпреки факта, че предложението на Европейската комисия предвиждаше изключение, от което Сърбия можеше да спечели и също се отнасяше до Адриатическия тръбопровод, Хърватия и няколко други държави членки се погрижиха част от предложението да не мине, тъй като беше заключено, че няма оправдание за това, според хърватските медии.

Поради това Сърбия ще трябва да се ориентира към други начини за доставка на петрол, което със сигурност ще се отрази на увеличението на цените, а това означава, че Сърбия ще трябва да плаща за скъп петрол заради хода на Хърватия, пише "Политика".

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич посочи , че въвеждането на енергийни санкции на Европейския съюз срещу Сърбия, по "изричното искане и ултиматум" на Хърватия, ще причини стотици милиони евро преки щети на Сърбия и нейните граждани, предаде агенция ФоНет, цитирана от БТА.

Европейският съюз позволи тези санкции във вреда на живота и стандарта на всички граждани на Сърбия, включително членовете на хърватското национално малцинство. Това ще ни струва стотици милиони евро, каза Бърнабич в ефира на ТВ Хепи.

Според нея Хърватия е поискала санкциите "и се гордее с това", защото Сърбия иска да накаже виновните за престъплението край Босански Петровац през август 1995 г., когато хърватски самолети убиха цивилни, включително деца.

Хърватското ръководство дори не скри, че го е направило. Това е открит акт на враждебност на Хърватия към Сърбия, каза Бърнабич.

Както обясни тя, заради тези санкции петролът, който пристига по Адриатическия тръбопровод (JANAF), построен от Сърбия и нейните съграждани в бивша Югославия, с техни собствени пари, ще бъде поне с 20 процента по-скъп.

Това, което мислеха, че ще направят на Русия, го направиха вчера и на нас, защото ние зависим от петролопровода от Хърватия. Използват го за политически шантаж и отмъщение. Те /хърватите/ използват енергията за политическа война и отмъщение, а ЕС го позволи. Те използват енергията за политически цели, каза Бърнабич и добави, че чака с нетърпение ЕС да го обясни.

Според нея сръбският президент Александър Вучич на срещата на Европейския политически съюз в Прага има много добри аргументи да представи "целия им срам, позор и лицемерие".

Бърнабич напомни, че Вучич ще се обърне към гражданите на 8 октомври.

mediapool.bg