Кламер БГ - Новини: Санкциите по "Магнитски" влизат и в доклада за върховенството на закона в ЕС

Санкциите по "Магнитски" влизат и в доклада за върховенството на закона в ЕС

Европа

|
Четв, 15 Юли 2021г. 17:09ч.
Санкциите по "Магнитски" влизат и в доклада за върховенството на закона в ЕС

Санкциите по

Европейската комисия (ЕК) ще вземе отношение по санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски" срещу български граждани, в следващия си доклад за върховенството на закона в ЕС, съобщи Жюлиен Мусние от генералния секретариат на ЕК пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Той потвърди, цитиран от БТА, че докладите ще бъдат представени на 20 юли.

По думите му България все още не е изпълнила изцяло част от препоръките в последниядоклад на ЕК за нашата страна по механизма за сътрудничество и проверка - за повишаване на отчетността и за въвеждане на възможност за наказателно разследване на главния прокурор.

България изпълни изискванията за прекратяване на механизма, но остава още работа, поясни Мусние. Той добави, че комисията поддържа връзка с българските власти по тези въпроси и отчете продължаващите обсъждания с Венецианската комисия и с Конституционния съд.

Мусние говори пред евродепутатите по повод най-новия доклад на ЕК по механизма за наблюдение на Румъния. Комисията представи нов доклад на Букурещ по-рано тази година и засега не е препоръчала прекратяване на механизма за Румъния, както направи през 2019 г. за нашата страна.

По неговите думи Румъния се движи в правилна посока, за да изпълни изискванията. Когато механизмът бъде прекратен, наблюдението ще продължи по новите доклади за върховенство на закона, поясни представителят на ЕК.

Румънски евродепутати призоваха за прекратяване на механизма и отбелязаха, че той е бил въведен по искане на Букурещ, без да е част от договора за ЕС.

Евродепутатът Кристиан Терхеш (ЕКР, Румъния) попита кой е прав - ЕК, според която България е изпълнила условията за прекратяване на механизма, или САЩ, които са наложили санкции на "десетки" български граждани.

Елена Йончева (СД/БСП) попита дали ЕК все още е на мнение, че България отговаря на условията за отпадане на наблюдението по механизма, предвид санкциите от Вашингтон.

mediapool.bg