Кламер БГ - Новини: Путин е посетил окупирания Мариупол, Украйна осъди среднощната визита

Путин е посетил окупирания Мариупол, Украйна осъди среднощната визита

Европа

|
Нед, 19 Март 2023г. 14:54ч.
Путин е посетил окупирания Мариупол, Украйна осъди среднощната визита

Владимир Путин, Снимка: Архив

Президентът на Русия Владимир Путин е направил "работно посещение" в окупирания Мариупол, предадоха световните агенции, като се позоваха на руски медии, които цитираха Кремъл. В събота пък Путин пристигна изненадващо в Крим за годишнината от анексирането на полуострова.

Мариупол е украински град в Донецка област, който бе окупиран от руските сили от май миналата година.

Путин е летял до Мариупол с хеликоптер, съобщи ТАСС, като се позова на Кремъл. После с кола Путин е прекосил няколко района на града, като е спирал на различни места, говорил е с жителите, разгледал е различни обекти, пояснява агенцията. А Ройтерс допълва, че Путин сам е карал колата.

"Всичко това беше много спонтанно", увери по-късно пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По време на това пътуване с него е бил и вицепремиерът на Русия Марат Хуснулин, който е информирал Путин за хода на възстановителните и строителните работи в Мариупол и околностите му, посочва ТАСС.

Пресслужбата на Кремъл съобщава още, че Путин е провел и съвещание в командния пункт на специалната военна операция в руския град Ростов на Дон, предаде ТАСС. Тази визита там е била извършена на 17 март. Съпровождали са го руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов.

Необявените предварително посещения на Владимир Путин в Крим и Мариупол са направени в отговор на Международния наказателен съд (МНС), който издаде заповед за неговия арест, коментира "Ню Йорк таймс". Както отбелязва авторът на статията Кандрес Мартинес, град Мариупол е най-близкото място до фронтовата линия, в което Путин се появи през последната година. "Двете високопоставени посещения се оказаха отговор от Кремъл (…), след като международен съд издаде заповед за ареста му", смята журналистът.

Украйна осъди визитата

Украинските власти на Мариупол, контролиран от Русия от май 2022 г., осъдиха в неделя посещението на руския президент Владимир Путин в пристанищния град и го нарекоха "международен престъпник", предаде Франс прес.

"Международният престъпник Путин посети окупирания град Мариупол" нощем, "вероятно за да не види на дневна светлина града, убит от неговото "освобождение", написа в Телеграм градската управа с намек за международната заповед за арест, издадена срещу държавния глава на Русия.

Путин посети Мариупол през нощта, като крадец, добави украинското министерство на отбраната.

"Сякаш е крадец, Путин посети украинския град Мариупол, криейки се зад нощта. Първо, това е по-безопасно. Освен това нощта му позволява да постави акцента на това, което иска да покаже, и държи града, който армията му напълно разруши, и неколцината му оцелели жители, далеч от любопитни очи", заяви министерството в Туитър.

mediapool.bg