Кламер БГ - Новини: Проучване: Социалдемократите водят преди изборите в Германия

Проучване: Социалдемократите водят преди изборите в Германия

Европа

|
Пон, 30 Авг 2021г. 13:14ч.
Проучване: Социалдемократите водят преди изборите в Германия

От ляво надясно: Лашет, Бербок и Шолц

Четири седмици преди изборите за Бундестаг тримата кандидати, които се надяват да станат следващ германски канцлер се сблъската в неделя вечер в първия телевизионен дебат на живо, на фона на увеличаваща се обществена подкрепа за германските социалдемократи, предаде ДПА.

Най-ново социологическо проучване за в."Билд ам Зонтаг" сочи, че за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) смятат да гласуват 24 процента от избирателите. Така социалдемократите изпреварват десноцентристкия блок на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) с три процентни пункта.

Резултатите от допитването на ИНСА (INSA) ще засилят натиска върху лидера на ХДС Армин Лашет, чиято популярност спадна значително в седмиците преди парламентарните избори на 26 септември.

ХДС и баварската й сестринска партия ХСС събират 21 процента подкрепа. Партия "Зелените" събира 17 процента от гласовете на избирателите и има всички шансове да стане част от бъдещото коалиционно правителство.

Само преди няколко седмици Лашет бе фаворит за заемане на поста на оттеглящата се канцлерка Ангела Меркел, отбелязва ДПА. Оттеглянето на Меркел отслабва подкрепата за консервативния блок, отбелязва от своя страна Ройтерс.

Кандидатът за канцлер на блока и лидер на ХДС Лашет понесе доста критики, след като бе заснет да се смее по време на посещение миналия месец в засегнат от наводненията германски град.

Проучването на ИНСА сочи, че при хипотетичен директен избор на канцлер Шолц би събрал 31 процента подкрепа, пред Бербок с 14 процента и Лашет едва на трето място с 10 процента от гласовете на избирателите.

На този фон германската политика в областта на отбраната след превземането на Кабул от талибаните беше сред основните въпроси, обсъждани на първия телевизионен дебат между тримата водещи кандидати за канцлер на Германия на изборите през септември.

Лидерът на ХДС Армин Лашет, Олаф Шолц от ГСДП и лидерката на Зелените Аналена Бербок дискутираха различни теми, сред които климатичните промени, коронавируса и вътрешната политика.

Дебатът премина в учтива атмосфера, макар да беше разгорещен. Той продължи два часа и беше излъчен от телевизиите Ер Те Ел и Ен Те Фау.

Първият въпрос от дискусията се отнасяше до тежкото положение, настъпило в резултат от изтеглянето на НАТО от Афганистан. По този повод и тримата кандидати единодушно призоваха за засилване на ролята на Германия в международната сигурност.

Те обаче представиха различни предложения за германската политика в областта на отбраната. Лашет повтори призива си за създаване на съвет за национална сигурност, свързан с канцлерството, и за по-добро военно оборудване. Бербок обвини правителството, че бяга от задълженията си в Афганистан. А Шолц призова за подобряване на международното сътрудничество и продължаване на усилията за предоставяне на германски войници за участие в мисии за защита на мира и сигурността.

По темата за пандемията тримата кандидати подкрепиха избягването на нови значителни ограничения върху всекидневния живот. Шолц дори каза, че "няма да има ново затваряне".

Лашет влезе в сблъсък с Бербок, която обвини ХДС и ГСДП, че не правят достатъчно за борбата с климатичните промени, особено предвид опустошителните наводнения това лято.

"Вие очевидно нямате план", каза Бербок, като обеща да постави слънчеви панели върху всеки покрив и да забрани продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г.

Лашет заяви, че политиките на Бербок биха навредили на германската промишленост.

Шолц, който е финансов министър в сегашното правителство, запази спокойствие, след като дебатът се разгорещи, и се съсредоточи върху въпроси като данъците и пенсиите.

Според проучване на социологическия център "Форза" Шолц е спечелил телевизионния дебат между тримата водещи кандидати за канцлерския пост.

Допитването показа, че 36 процента от анкетираните избиратели са посочили кандидата на социалдемократите като победител в диспута. За Бербок предпочитание са изказали 30 процента от анкетираните, а за Лашет - 25 процента.

mediapool.bg