Кламер БГ - Новини: Повишено внимание заради случаи на остър хепатит с неизвестен произход при деца в Обединеното кралство

Повишено внимание заради случаи на остър хепатит с неизвестен произход при деца в Обединеното кралство

Европа

|
Ср, 13 Апр 2022г. 17:19ч.
Повишено внимание заради случаи на остър хепатит с неизвестен произход при деца в Обединеното кралство

Повишено внимание заради случаи на остър хепатит с неизвестен произход при деца в Обединеното кралство

Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) съобщи за увеличение на случаите на остър хепатит с неизвестен произход сред децата в Обединеното кралство и призова за повишено внимание сред лекарите, за да се установи дали има подобни случаи и в други държави.

Става въпрос за случаи на тежък остър хепатит със значително повишени трансаминази (нива на чернодробните ензими), често проявяващ се с жълтеница, понякога предшествана от стомашно-чревни симптоми, включително повръщане, при деца до 16-годишна възраст.

Клиницистите се насърчават да докладват на националните институти за обществено здраве случаи на остър хепатит при деца на възраст до 16 години със серумна трансаминаза >500 IU/L, при които хепатит А до Е е изключен.

В Англия има около 60 разследвани случая, като повечето случаи са при деца между 2 и 5 години. Някои случаи прогресират до остра чернодробна недостатъчност и се налага преместване в специализирани детски чернодробни отделения. Малък брой деца са претърпели чернодробна трансплантация. В Шотландия 10 случая, изискващи хоспитализация, са при деца на възраст между 1 и 5 години и се разследват. Повечето от случаите в Шотландия са докладвани след март 2022 г. В Уелс понастоящем няма известни случаи, но малък брой случаи от началото на 2022 г. са имали подобни клинични прояви. В Северна Ирландия в момента няма съобщени потвърдени случаи.

Към момента причината за хепатита в тези случаи е неизвестна. Хепатитът е възпаление на черния дроб, което може да е причинето от вирус или от неинфекциозни причини като интоксикация (алкохолна, лекарствено-индуцирана), както и метаболитни заболявания.

Петте различни хепатитни вируси (A, B, C, D и E) не са открити в нито един от случаите на деца в Обединеното кралство. Някои от децата, хоспитализирани в Англия, са дали положителни проби за SARS-CoV-2, а други за аденовирус. Към момента няма ясна връзка между докладваните случаи. Няма известна връзка и с пътуване.

В Обединеното кралство се провеждат разследвания за потенциалната причина.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство публикува насоки за клиницисти, включително съвети как трябва да бъдат изследвани децата.

mediapool.bg