Кламер БГ - Новини: План за съживяване: Европейската конница вече е строена в боен ред

План за съживяване: Европейската конница вече е строена в боен ред

Европа

|
Вт, 27 Апр 2021г. 11:37ч.
План за съживяване: Европейската конница вече е строена в боен ред

Преговорите бяха трудни и планът се забави, но огромният европейски фонд за възстановяване след коронавируса може да направи първите си плащания през юли.

За облекчение на Брюксел тази (миналата) седмица бяха преодолени две важни пречки по пътя пред пакета от безвъзмездни средства и заеми за 672 милиарда евро.

Конституционният съд на Германия отхвърли предложението да блокира ратификацията на сделката, а Португалия стана първата членка на ЕС, която представи официално своя план за разходи.

"Много добра седмица беше," каза пред АФП висш служител на ЕС.

Още десетина членки, сред които и големият играч Франция, се очаква да последват примера през идната (тази) седмица и да предадат документи, които според предупрежденията на официални лица възлизат средно на 50 000 страници.

Затова ще се наложи Европейската комисия да прекара два месеца в изучаване на 27 национални планове за инвестиции и реформи.

Ако те минат, на държавите членки ще им отнеме до четири седмици, за да им дадат ход и тогава, както един представител каза, "ще видим как парите потичат през юли".

Това ще бъде една година след историческото решение на ЕС да обедини дълга за финансиране на пакета за възстановяване.

И това, което някога изглеждаше като изключително амбициозно упражнение, сега изглежда нищожно пред приемането от САЩ на инфраструктурен план за 1,9 трилиона долара.

САЩ освен всичко напредват с ваксинацията срещу коронавируса, което означава, че икономиката им ще се съвземе от локдауна по-бързо, отколкото икономиките в Европа.

Лидерите на ЕС остават оптимисти. "Целта ни е да одобрим всички планове до лятото", обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Кавалерията се задава

Само че някои национални столици изгарят от нетърпение.

"Виждам, че американската кавалерия пристига навреме," заяви по-рано този месец френският финансов министър Брюно Льо Мер.

"Иска ми се и европейската конница да пристигне навреме", добави той.

Едва в четвъртък (миналата седмица - бел. прев.) шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард подчерта "неотложната необходимост" европейските стимули да продължат.

Испания и Италия ще получат най-големите инжекции на средства, ако бъдат одобрени плановете им за около 70 милиарда евро, последвани от Франция с 40 милиарда.

През последните седмици зад кулисите служителите на Европейската комисия водеха трудни дискусии с националните правителства по критериите, на които трябва да отговарят плановете за разходи.

С пристигането на папката на Португалия обаче се видя, че политическите бариери започват да падат.

Откъм инвестиционни разходи, всеки план трябва да отдели поне 37% за мерки за подобряване на околната среда или борба с климатичните промени.

Предполага се, че други 20% трябва да финансират прехода към по-цифрова икономика.

Морковът и тоягата

Надеждата е, че след като европейският брутен вътрешен продукт се съвзема след година на пандемия и карантинни неволи, това ще възвести много разходи за изолация на сгради, железопътен транспорт, пунктове за зареждане на електрически превозни средства и високоскоростен интернет.

Само че в стила на тоягата, придружаваща моркова, Европейската комисия отново се опитва да наложи структурни икономически реформи на страните членки.

Някои от тях ще се окажат политически трудни в определени държави.

Франция трябва да реформира осигуровките си за безработица, Испания - трудовия си кодекс, а Италия - да намали допълнително държавните разходи.

Преговорите със страните все още продължават и изглеждат особено тежки в случая с Унгария.

Премиерът Виктор Орбан в петък бе в Брюксел за разговори при закрити врата с Фон дер Лайен.

Миналата година Будапеща заплаши, че ще блокира целия пакет, ако плащанията бъдат обусловени от спазване на правните принципи на ЕС.

Въпреки това от Брюксел настояват, че плановете за възстановяване трябва да спазват закона и ще бъдат проучени за наличие на вратички за корупция.

Орбан се нуждае от седемте милиарда евро, които ще бъдат отпуснати на Унгария. Само че ако той реши да не отстъпи, има един коз.

Унгария е една от деветте държави членки на ЕС, които все още не са ратифицирали плана. Никакви плащания няма да са възможни, докато всички не го направят.

По БТА

mediapool.bg