Кламер БГ - Новини: Основният обвиняем по делото за терористичните атаки в Париж получи доживотна присъда

Основният обвиняем по делото за терористичните атаки в Париж получи доживотна присъда

Европа

|
Четв, 30 Юни 2022г. 13:37ч.
Основният обвиняем по делото за терористичните атаки в Париж получи доживотна присъда

Основният обвиняем по делото за терористичните атаки в Париж получи доживотна присъда

Основният обвиняем по делото за ислямистките терористични атаки Париж на 13 ноември 2015 г. - Салах Абдеслам - беше осъден на доживотен затвор без право на замяна, съобщи снощи съдът, цитиран от световните агенции.

Съдебните заседатели признаха 32-годишния Абдеслам за виновен в съучастничество в убийства, планирани от терористична организация.

Абдеслам, смятан за единствения оцелял от терористичната клетка, организирала атентатите, вече е осъден на 20 години затвор в Белгия за стрелба по полицаи малко преди ареста му, припомня ДПА.

След продължил девет месеца процес специалният съд в парижката съдебна палата постанови присъди с дълъг срок лишаване от свобода за още 19 обвиняеми, признати за виновни по всички обвинения, посочва Асошиейтед прес.

При поредицата атаки, извършени от ислямистки терористи във френската столица на 13 ноември 2015 г., загинаха общо 130 души и бяха ранени още 350.

Наказанието доживотен затвор без право на замяна е най-тежката присъда във френския наказателен кодекс. На 10 юни Националната прокуратура за борба с тероризма поиска именно това изключително рядко прилагано наказание за Абдеслам, с аргумента, че той е бил "ключово действащо лице" и е "останал верен на идеологията си докрай", като в нито един момент не показал "и най-малко разкаяние", отбелязва Франс прес.

Това е една "бавна смъртна присъда", заяви защитата на Абдеслам.

Такава "ефективна доживотна присъда" прави невъзможно искането за промяна на наказанието. При все това, след като прекара 30 години в затвора, осъденият на това наказание може да поиска съдът да преразгледа тази невъзможност.

mediapool.bg