Кламер БГ - Новини: Около 30 мигранти се удавиха в Ламанша

Около 30 мигранти се удавиха в Ламанша

Европа

|
Четв, 25 Ноем 2021г. 12:47ч.
Около 30 мигранти се удавиха в Ламанша

Вещи на мигранти оставени на плаж на френския бряг на Ламанша, Сн. ЕПА/БГНЕС

Най-малко 31 мигранти загинаха, след като надуваемата им лодка се е преобърнала в сряда в Ламанша на път от Франция за Великобритания, съобщи френският вътрешен министър Жералд Дарманен, като каза, че числата не са окончателни, предаде Ройтерс.

По най-нови данни на френското вътрешно министерство загиналите са 27, а двама души са били спасени.

Дарманен добави, че френската полиция е арестувала четирима души, заподозрени, че са свързани с инцидента, който той нарече "най-голямата трагедия с мигранти досега".

По рано през деня Дарманен написа в "Туитър: "Силни чувства заради трагедията с голям броя загинали при преобръщането на мигрантска лодка в Ламанша", предаде Асошиейтед прес. Министърът заклейми трафикантските мрежи, които организират тези опасни плавания.

Според рибари, вчера много мигранти са потеглили от северното крайбрежие на Франция, за да се възползват от слабото вълнение, въпреки ниските температури на водата. Рибар е повикал спасителните служби, след като забелязал празно динги и плаващи неподвижни тела наоколо.

Три френски патрулни катера и два хеликоптера - френски и британски - издирваха пострадали в района.

Предполага се, че с надуваемата лодка са плавали около 30 души.

Рибар разказа пред Ройтерс, че по-рано вчера е видял две малки дингита, едното с хора, а другото празно. По думите му друг рибар алармирал спасителните служби, след като забелязал празно динги и 15 неподвижни тела наоколо - или в безсъзнание, или мъртви.

Засега не се съобщава националността на загиналите.

През тази година рязко се увеличи броят на мигрантите, които се опитват с малки плавателни съдове да достигнат британските брегове през тясната част на Ламанша. Районът се характеризира с променливи атмосферни условия, студена вода и оживено мореплаване, които са опасни за надуваеми и други малки лодки, с които мъже жени и деца предприемат рисковани пътешествия.

През последните седмици британските и френските власти са извършили голям брой спасителни операции и са извадили от водата хиляди мигранти край бреговете на Франция и на Обединеното кралство.

Британският премиер Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон се договориха спешно да увеличат общите усилия за предотвратяване на опасните опити на мигранти да прекосят Ламанша, за да стигнат до Великобритания, съобщи говорител на премиера, цитиран от Ройтерс.

Джонсън и Макрон разговаряха по телефона след поредна трагедия с мигранти в Ламанша, разиграла се вчера. Говорителят на "Даунинг стрийт" каза, че Макрон и Джонсън са се разбрали също да направят всичко възможно да се попречи на бандите, които поставят живота на хора в опасност.

По-рано Еманюел Макрон призова за спешна среща на министрите от Европейския съюз, отговарящи за въпросите за миграцията и заяви, че страната му няма да допусне Ламаншът да се превърне в гробище. Той настоя също за незабавно подпомагане и подсилване на службата на ЕС за гранична и брегова охрана Фронтекс, изтъквайки, че са й нужни повече финансови средства, за да охранява външните граници на ЕС и да предотвратява пристигането на още мигранти по северните брегове на Франция.

Джонсън, на свой ред, съобщи, че ще свика извънредно правителствено заседание за миграцията през Ламанша. Той каза, че е потресен от смъртта на мигрантите и изрази съчувствие към жертвите и техните семейства.

mediapool.bg