Кламер БГ - Новини: Молдова подаде първия въпросник за присъединяване към ЕС

Молдова подаде първия въпросник за присъединяване към ЕС

Европа

|
Съб, 23 Апр 2022г. 11:34ч.
Молдова подаде първия въпросник за присъединяване към ЕС

Мая Санду, сн. ЕПА

Първият въпросник за кандидатстване за присъединяване към Европейския съюз беше попълнен и връчен на посланика на Европейския съюз в Република Молдова Янис Мажейкс на церемония, на която присъства цялото ръководство на страната, съобщи Молдпрес.

Президентът Мая Санду съобщи, че е свикала учредително заседание на Комисията за европейска интеграция, което събира представители на няколко власти и има за цел да координира подготвителния процес за присъединяване на Молдова към ЕС.

"Това е сложен процес и имаме много работа. Радвам се да чуя от правителството днес, че сме готови да изпратим отговорите на първия въпросник, който получихме от Европейската комисия преди 11 дни. ЕС е проект за мир, развитие и просперитет, а Република Молдова, като малка и уязвима страна, ще бъде в безопасност в семейството на ЕС. В това семейство можем да предложим на нашите граждани разширена демокрация и просперитет. Знаем какво трябва да направим", каза Санду.

Въпросникът беше връчен на посланика на ЕС в Кишинев, който отбеляза бързината, с която беше попълнен и отбеляза, че това е първата стъпка по дългия път към членство в ЕС.

mediapool.bg