Кламер БГ - Новини: Може ли Германия да залитне наляво?

Може ли Германия да залитне наляво?

Европа

|
Пон, 20 Септ 2021г. 13:30ч.
Може ли Германия да залитне наляво?

Избраните през февруари лидерки на партия

По-малко от седмица преди германските избори най-разгорещените дебати са по въпроса възможно ли е в бъдещото правителство да влезе и партия от пацифистката крайна левица.

За германските консерватори, които са на власт от 16 години, това е нещо, което трудно биха преглътнали: ако сегашните прогнози се сбъднат и десноцентристките партии не наваксат своевременно изоставането си, Германия може да залитне драстично наляво.

Страната, предупреждават критици, може да се окаже с управленска коалиция, съставена от левоцентристката Германска социалдемократическа партия, Зелените и крайнолявата партия "Левите".

Но дали това наистина е възможен сценарий? Абстрахирайки се от обичайното за предизборните кампании размахване на плашила, ДПА анализира няколко конкретни причини, правещи лявата управленска коалиция - наричана още червено-зелена-червена заради партийните цветове на трите формации - възможна или съответно невъзможна.

1. ЧЕРВЕНО-ЗЕЛЕНО-ЧЕРВЕНАТА КОАЛИЦИЯ Е НЕПОПУЛЯРНА СПОРЕД СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ

Според социологическо изследване за обществения телевизионен канал Цет Де Еф от миналата седмица такава комбинация е най-непопулярният сред възможните варианти за съставяне на управляваща коалиция след изборите на 26 септември. Петдесет и шест процента от запитаните гледат отрицателно на подобно правителство, а положително го възприемат едва 28 на сто.

2. ПАРТИЯ "ЛЕВИТЕ" Е СЛАБА

Партия "Левите" изпитва трудности да запази обществената си подкрепа, дори и в бастионите си на Изток, което я прави слаб коалиционен партньор с малко възможности да влияе на управлението. Не е изключено, ако прогнозите се окажат верни, партията да се смъкне от събраните от нея 9,2 процента от гласовете на последните избори на около 6 процента на предстоящите.

"С изключение на Тюрингия партията загуби доста от подкрепата си на изток", каза политологът Андре Бродоц. На изток "Левите" срещат силна конкуренция от страна на крайнодясната "Алтернатива за Германия", смята той, въпреки политическите разлики между двете формации.

3. ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯТА НА КОНСЕРВАТОРИТЕ НАМИРАТ ОТЗВУК

Предупрежденията на десните за опасностите за националната сигурност от участие на крайнолевите в управлението са анахронизъм, но "в известна степен те все пак създават определени нагласи към партия "Левите", заяви Бродоц. Това се отнася например за възгледите на партията, че НАТО трябва да се разпусне и да се забрани износът на оръжие.

Като цяло засега "Левите" се придържат неотклонно към предизборната си програма, въпреки че се наблюдават някои признаци, че може и да са склонни на преговори по конкретни въпроси.

4. НА ПРОВИНЦИАЛНО РАВНИЩЕ ЧЕРВЕНО-ЗЕЛЕНО-ЧЕРВЕНАТА КОАЛИЦИЯ СЪЩЕСТВУВА ОТ ГОДИНИ

Регионалният премиер на бившата източна провинция Тюрингия е представител на "Левите", като управлява от 2014 г. начело на червено-зелено-червена коалиция. В петък той се самопредложи за посредник при възможни бъдещи преговори за съставяне на правителство.

В Берлин (който е със статут на отделна провинция, а кметът е със статут на неин премиер) кметът от ГСДП също управлява с помощта на червено-зелено-червена коалиция - но в хода на предизборната кампания сегашният кандидат на социалдемократите за кмет на предстоящите избори (които ще бъдат произведени заедно с федералните в неделя) не се показа като особено въодушевен от идеята да запази тази конфигурация.

Предшественик на тази коалиция беше съставеното през 1994 г. в Саксония-Анхалт правителство на ГСДП и Зелените с частичната подкрепа на Партията на демократичния социализъм, източногерманска партия, вляла се впоследствие в "Левите".

5. НА ФЕДЕРАЛНО РАВНИЩЕ ИМА И ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕПЯТСТВИЯ

На федерално равнище основен проблем се явяват възгледите на "Левите" за външната политика и отбраната. Кандидат-канцлерът на ГСДП Олаф Шолц заяви, че ще поиска от всеки възможен коалиционен партньор ясен ангажимент към НАТО. Председателят на парламентарната група на "Левите" Дитмар Барч определи думите на Шолц като "небивалици", които не бива да застават на пътя на съвместното управление. Други депутати от "Левите" допуснаха възможността някои политически виждания на партията "да подлежат на преговори".

Но въпреки многото допирни точки във вътрешната политика, на които "Левите" през последните седмици от кампанията се стремяха да наблягат - и категоричните знаци от тяхна страна, че желаят да участват в управлението, Бродоц остава скептик: "В крайна сметка "Левите" ще трябва да решат дали са готови да преглътнат подобен изключително сериозен компромис по темата за НАТО в името на разбирателството".

Той смята за по-вероятен вариант трипартийна коалиция между ГСДП, Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП) въпреки показаната в изказванията на лидера на СвДП Кристиан Линднер резервираност към подобна възможност.

По БТА

mediapool.bg