Кламер БГ - Новини: Масови обиски на журналисти в Беларус

Масови обиски на журналисти в Беларус

Европа

|
Четв, 02 Дек 2021г. 08:54ч.
Масови обиски на журналисти в Беларус

Масови обиски на журналисти в Беларус

Властите в Беларус претърсиха домовете на десетки журналисти и активисти, съобщи правозащитна организация, цитирана от Асошиейтед прес.

При акциите са били иззети телефоните и компютрите на независими журналисти, правозащитници и активисти в поне 9 беларуски града, като те са били и разпитвани, съобщи правозащитната организация "Вясна".

В столицата Минск властите са претърсили домовете на 10 души, обвинени във финансиране на антиправителствени протести и разпространение на информация, определяна като екстремистка.

Журналистът на свободна практика Лариса Шчиракова заяви, че е била отведена за разпит след претърсване на дома й в Гомел, град на 300 км югоизточно от Минск. Разпитът е продължил с часове. Преди това тя е работела за телевизионния канал "Белсат", който властите обявиха за екстремистки.

Активисти и журналисти в Брест, Витебск, Могильов, Гродно, Мозир и други градове също са станали обект на подобни обиски и задържания.

Обект на акциите са станали и лидерите на местните организации в Гомел и Речица на Обединената гражданска партия, най-старата опозиционна партия в Беларус.

mediapool.bg