Кламер БГ - Новини: Макрон благодари на всички, които гласуваха за по-независима Франция и по-силна Европа

Макрон благодари на всички, които гласуваха за по-независима Франция и по-силна Европа

Европа

|
Пон, 25 Апр 2022г. 10:50ч.
Макрон благодари на всички, които гласуваха за по-независима Франция и по-силна Европа

Макрон благодари на всички, които гласуваха за по-независима Франция и по-силна Европа

Благодаря на всички французи, които гласуваха доверието си на нашия проект за по-независима Франция и за по-силна Европа, заяви френският президент Еманюел Макрон в реч пред свои привърженици след победата си на втория тур на президентските избори.

Макрон спечели с 58.2 на сто от гласовете на избирателите, докато Марин льо Пен получи 41.8 на сто.

Речта му след победата, пред събралото се множество на Марсово поле в подножието на Айфеловата кула, беше предадена пряко от телевизия "Франс 24".

Зная, че някои гласуваха за мен не заради идеите ми, а за да спрат крайната десница. Искам да им благодаря, каза Макрон.

Речта му беше прекъсвана неколкократно от скандирания "Макрон президент!". Той спря привържениците си, когато започнаха да освиркват съперничката му Марин Льо Пен.

Макрон се обърна към гласувалите за Льо Пен и заяви, че от този момент не е кандидат на единия лагер, а е президент на всички. Той каза, че проблемите, които са накарали тези хора да гласуват за крайнодясната лидерка, трябва да намерят отговор и ще е негова отговорност да даде такъв.

Световните лидери поздравиха Макрон за успеха

Европейски и световни лидери поздравиха френския президент Еманюел Макрон за победата му на изборите, предадоха агенциите.

Германският канцлер Олаф Шолц приветства преизбирането на Макрон за втори мандат като знак, че избирателите му са изразили привързаност към Европа.

"Моите приветствия и поздравления, драги президент Еманюел Макрон", написа Шолцв Туитър.

"Вашите избиратели изразиха днес силна привързаност към Европа. Щастлив съм, че ще продължим нашето добро сътрудничество", добави той.

По-късно от Елисейския дворец съобщиха, че първият телефонен разговор, който Макрон е провел след преизбирането си, е бил с германския канцлер, предаде Ройтерс.

"Канцлерът Шолц се е обадил на президента за да го поздрави", се казва в изявление от канцеларията на Макрон. "Това бе първият телефонен разговор на президента, като знак за френско-германското приятелство", се допълва в съобщението.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също поздрави Макрон за преизбирането му, предаде ДПА. "Радостен съм, че мнозинството френски избиратели подкрепят проевропейския курс", посочи Щайнмайер в изявление, разпространено от канцеларията му. "Вашето преизбиране е добра новина и за нас германците", допълва Щайнмайер.

Той отдаде заслуженото на предизборната платформа на Макрон за ясна отдаденост към отворения световен ред, визията му за силна и суверенна Европа и твърдата вяра във френско-германското приятелство.

"Защитавахте курса си на тези избори в трудна обстановка. Бяхте изправени пред изключително сложна икономическа и международна ситуация, без лесни решения, но с ясен компас", каза германският президент. Той приветства преизбирането на Макрон като голяма победа за демокрацията във Франция и в Европа.

Американският президент Джо Байдън поздрави Еманюел Макрон за преизбирането му за президент на Франция, предаде Франс прес.

"Поздравявам Еманюел Макрон за преизбирането му. Франция е наш най-стар съюзник и ключов партньор в решаването на глобалните проблеми. Очаквам с нетърпение да продължим нашето тясно сътрудничество, включително по въпросите за подкрепа за Украйна, защитата на демокрацията и борбата с промените в климата", написа Байдън в Туитър.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън също поздрави Макрон и потвърди, че Вашингтон очаква продължаване на тясното сътрудничество с Париж.

"Очакваме с нетърпение да продължим нашето тясно сътрудничество с Франция за справяне с глобалните предизвикателства, да укрепим съюза си и нашето дългогодишно и силно приятелство", написа Блинкънв Туитър.

Канадският президент Джъстин Трюдо също поздрави Макрон и каза, че "очаква с нетърпение да работят заедно", посочва Франс прес.

"Поздравления за Еманюел Макрон. Очаквам с нетърпение да работим заедно по важните за канадците и французите цели - защитата на демокрацията, борбата с климатичните промени и икономическото укрепване на средната класа", написа Трюдо в Туитър.

Испанският премиер Педро Санчес каза, че с преизбирането на Макрон "печели демокрацията, печели Европа".

Гражданите избраха Франция, отдадена на свободния, силен и справедлив Европейски съюз, написа в Санчесв Туитър.

Зеленски нарече Макрон "истински приятел на Украйна"

"Поздравления за президента и истински приятел Еманюел Макрон за изборната победа", написа украинският президент Володимир Зеленски в Туитър рано тази сутрин.

"Пожелавам на Еманюел Макрон нови успехи за доброто на френския народ. Оценявам подкрепата на Франция и съм убеден: предстоят ни нови общи победи! Напред към силна и обединена Европа!", написа още Зеленски.

Макрон търси дипломатическо решение на спиране на руската инвазия в Украйна. Франция е изпратила значителни количества оръжие на Киев, а френският президент планира още доставки, посочва Асошиейтед прес.

Радев и Петков също поздравиха Макрон

Българският президент Румен Радев също поздрави Макрон. Изборната победа е красноречиво доказателство за държавническите качества на Еманюел Макрон в момент, когато Европа и светът са изправени пред нови предизвикателства, пише Радев.

"България високо цени традиционно добрите отношения на приятелство и сътрудничество с Френската република, основани на споделените ни ценности, отличното взаимодействие в рамките на Европейския съюз и НАТО и общите ни стремежи за изграждането на единна, силна и солидарна Европа“, посочва българският президент.

Той изразява увереност, че в период на глобални предизвикателства България и Франция ще продължат да работят заедно за защита на универсалните човешки права и за осигуряване на сигурно и перспективно бъдеще за гражданите на двете държави.

Премиер Кирил Петков също поздрави Макрон. "Поздравления за преизбирането Ви за президент на Франция, Еманюел Макрон. Очаквам с нетърпение да продължа да работя с вас в една по-обединена и по-силна Европа", написа Петков в Туитър.

mediapool.bg