Кламер БГ - Новини: Магдалена Андершон стана първата жена премиер на Швеция

Магдалена Андершон стана първата жена премиер на Швеция

Европа

|
Ср, 24 Ноем 2021г. 12:55ч.
Магдалена Андершон стана първата жена премиер на Швеция

Магдалена Андершон, Сн. ЕПА/БГНЕС

Шведският парламент избра днес Магдалена Андершон за първата жена премиер в историята на страната, предаде Асошиейтед прес.

Досега тя беше финансов министър, а наскоро стана лидер на Шведската социалдемократическа партия (ШСДП).

Андершон беше избрана да замени Стефан Льовен като лидер на партията и премиер - длъжности, от които той се оттегли по-рано тази година.

Събитието е вододелно за Швеция, която от десетилетия е смятана за една от най-прогресивните страни в Европа що се отнася до междуполовите отношения, но все още не беше имала жена за министър-председател, отбелязва Асошиейтед прес.

Правителството на Льовен се самоопределяше като феминистко и поставяше равноправието между мъжете и жените в основата на вътрешнополитическата и международната си дейност.

В реч пред парламента независимият депутат Амине Какабаве, която подкрепи Андершон, изтъкна, че тази година Швеция отбелязва 100 години от решението да въведе всеобщи и равни избирателни права.

"Ако на жените се позволява само да гласуват, но никога те самите да не бъдат избирани на най-високия пост, демокрацията не е пълна", каза Какабаве която по произход е иранска кюрдка. Тя добави, че в избирането на Магладена Андершон за премиер "има нещо символно."

За кандидатурата на Андершон гласуваха 117 от депутатите в Риксдага - 349-членния еднокамарен парламент. 174 бяха против, 57 се въздържаха, а един народен представител отсъстваше от залата.

В Швеция по конституция министър-председателите може да бъдат назначавани и да управляват, стига против тях да не е абсолютно мнозинство от най-малко 175 депутати.

mediapool.bg