Кламер БГ - Новини: Енергийните мерки на ЕС ще отнемат 140 млрд. евро свръхпечалби от отрасъла

Енергийните мерки на ЕС ще отнемат 140 млрд. евро свръхпечалби от отрасъла

Европа

|
Пет, 30 Септ 2022г. 18:46ч.
Енергийните мерки на ЕС ще отнемат 140 млрд. евро свръхпечалби от отрасъла

Кадри Симсон обявява резултатите от министерската среща, сн. ЕПА/БГНЕС

Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха в петък политическо споразумение за ограничаване на приходите на производителите на ток от продажбата на електроенергията до 180 евро за мегаватчас, като сумите над това ще бъдат изземвани от компаниите и използвани за помощи за уязвимите клиенти и внедряване на възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност. Очакванията са таванът на цената да осигури 140 млрд. евро за периода от прилагане точно на тази мярка – от 1 декември 2022 г. до края на юни 2023 г.

Другите решения са за спестяване на 10 процента от потреблението на ток в месеците от 1 декември 2022 г. до края на март 2023 г. и на още 5 процента в пиковите часове в същия период.

Като цяло временните и извънредни мерки ще важат до края на 2023 г., а наредбата за въвеждането им ще бъде официално одобрена с писмена процедура в началото на октомвври и след публикуване в Официалния вестник на ЕС ще влязат в сила.

Според съвета на енергийните министри производители на електроенергия, включително посредници, които използват така наречените инфрамаргинални технологии за производство на ток като възобновяеми енергийни източници, ядрени и лигнитни въглища,, са реализирали неочаквано големи финансови печалби през последните месеци, без оперативните им разходи да се увеличават.

Определеният таван на приходите им от продажби на 180 евро/МВТч е достатъчен за да запазят операторите на електроцентрали своята рентабилност и същевременно да не се възпрепятстват инвестициите във възобновяема енергия, отбелязват от Съвета на ЕС.

Държавите членки обаче се разбраха при необходимост да може да се определя по-висок таван на приходите от ток, но и да се налагат допълнителни мерки за ограничаване на приходите според вида технологии и дори д аги разпрострат над търговците на електроенергия.

Държавите-членки се споразумяха да определят задължителна временна вноска за солидарност върху печалбите на бизнеса, работещ в секторите на суровия петрол, природния газ, въглищата и рафинериите. Такава ще се дължи при над 20% увеличение на средната годишна облагаема печалба от 2018 г. насам. Средствата от тези постъпления ще се използват за финансова подкрепа на домакинствата и компаниите и за смекчаване на ефектите от високите цени на електроенергията на дребно.

Ще се позволи също така временно въвеждане на таван за доставка на електроенергия за малки и средни предприятия

Очаква се регламентът да бъде приет на писмена процедура в началото на октомври, след което да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и да влезе в сила на следващия ден.

Министрите на ЕС изчисляват, че могат да съберат 140 млрд. евро от налозите върху производителите и доставчиците на електроенергия, която не е произведена от газ, които правят по-големи от обичайните печалби от текущото търсене, отбелязва ББС.

По-рано този месец заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс каза, че на производителите на изкопаеми горива ще бъде казано да върнат 33% от свръхпечалбите си за тази година.

"Ерата на евтините изкопаеми горива приключи. И колкото по-бързо преминем към евтини, чисти и домашни възобновяеми източници, толкова по-скоро ще бъдем имунизирани срещу енергийното изнудване на Русия“, каза той.

"Ограничаването на огромните приходи ще донесе солидарност от енергийните компании с необичайно високи печалби към техните затруднени клиенти", добави той.

По-рано тази седмица 15 държави-членки, включително Франция и Италия, поискаха от ЕС да наложи таван на цените на сметките за газ, за ​​да забави рязко нарастващите разходи.

Все още не е обявено решение за таван на цената.

"Има голямо разочарование, че в предложението, което е на масата, няма нищо за цените на газа“, каза полският министър на климата Анна Москова.

Преди заседанието на енергийните министри еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон посочи, че Европейската комисия предлага да се въведе таван за цената на руския газ, независимо дали се внася в ЕС по тръбопровод или в течно състояние.

Вярвам, че не можем да имаме еднакъв подход към Русия и към партньорите, на които може да се има доверие, посочи еврокомисарят. Трябва да предложим таван за цената на руския газ. С партньорите, с които можем да преговаряме, трябва да се споразумеем за "ценови коридор" за внасяния газ, заяви Симсон.

ЕК е готова да представи предложение за таван на цените на газа в ЕС, използван за производство на енергия, добави тя. Вярвам, че днес ще направим поредна необходима стъпка за решаване на енергийната криза, посочи Симсон.

Българският служебен министър на енергетиката Росен Христов обаче коментира, че таванът за цената на газа да бъде за всичкия, не само за руския.

По думите му, цитирани от ведомствения пресцентър, спорът между европейските енергийни министри е бил дали той да се отнася само за руския или въобще върху газа, който се купува в Европа.

"Нашата позиция е, че ако се налага такава мярка, то трябва да бъде обща за всичкия газ и налагане на рамки само за руския газ ще представлява реално санкция, а не икономическа мярка за стабилизиране на пазара. ЕК взе под внимание всички коментари и продължават да работят по конкретни мерки, които ще бъдат обсъждани и евентуално гласувани на следващо заседание", добави министър Христов.

В изказването си по време на заседанието той е заявил, че интервенциите в пазара не трябва да водят до нарушаване на доставките или до недостиг, защото по този начин биха предизвикали обратен ефект. Според него мерките трябва да са временни и да гарантират, че след тях участниците на пазара ще могат да функционират нормално.

"В момента в България действа система за компенсиране цените на тока, която се финансира изцяло от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества. Идеята е към този фонд да се прибавят приходите от частните компании, които влизат в този списък. Смятам, че тази стъпка е правилна и справедлива", каза още той Христов.

mediapool.bg