Кламер БГ - Новини: Екоактивисти са барикадирали в тунели в германско село готвено за разрушаване

Екоактивисти са барикадирали в тунели в германско село готвено за разрушаване

Европа

|
Пет, 13 Ян 2023г. 13:18ч.
Екоактивисти са барикадирали в тунели в германско село готвено за разрушаване

Сн. ЕПА/БГНЕС

На третия ден от акцията по прогонване на екоактивисти от село Люцерат днес германската полиция ще съсредоточи усилията си върху отстраняването на хората, които са се барикадирали в тунели, предаде ДПА.

Целта на операцията е всички протестиращи да бъдат изведени от територията на западногерманското село, което ще бъде разрушено с цел разширяване на въглищна мина.

Извеждането на екоактивистите от надземните структури до голяма степен вече е приключило, но откриването вчера на подземни тунели, в които са се барикадирали още екоактивисти, може да удължи операцията, посочва ДПА.

"Не знаем колко устойчиви са тези подземни структури, както и какво е подаването на въздух в тях", каза късно снощи началникът на полицията в Аахен Дирк Вайншпах. Той добави, че в момента полицията не може да достигне до екоактивистите в тунелите. Специалните сили за бързо реагиране работят по въпроса "как спасителната операция да протече по най-подходящ начин".

Що се отнася до надземните структури, екоактивисти има само в още една къща и полицията възнамерява да ги изведе от там днес.

Територията на Люцерат бе закупена от енергийната компания Ер Ве Е (RWE), която ще превърне мястото във въгледобивна мина. Жителите на селото, разположено близо до град Еркеленц, отдавна са го напуснали. Преди месеци обаче екоактивисти се барикадираха в няколко сгради в Люцерат, а през последните седмици броят им се увеличи, отбелязва ДПА.

Полицията започна да прогонва протестиращите в сряда, когато по нейни данни около 200 души напуснаха обекта доброволно.

При полицейската операция са използвани подемни платформи, за да бъдат изведени екоактивистите от къщи на дървета. В четвъртък служителите на реда разрушиха голям брой дървени колиби, барикади и къщи на дървета.

Протестиращите, които не напуснаха селото, продължават да държат позициите си въпреки проливния дъжд, силните ветрове и ниските температури рано тази сутрин.

Ер Ве Е и германското правителство се споразумяха миналата година да изпълнят план за прекратяване на използването на въглища до 2030 г. Тази сделка обаче не спаси село Люцерат от разрушаване.

Правителството каза, че докато планът бъде изпълнен, добивът на въглища ще е необходим на Германия, за да даде енергийна сигурност на страната на фона на сътресенията на енергийния пазар, причинени от войната на Русия срещу Украйна. Екоактивистите обаче не споделят това становище, отбелязва ДПА.

mediapool.bg

Вижте още