Кламер БГ - Новини: Еврозоната е принудена да търси частни купувачи за дълговете си

Еврозоната е принудена да търси частни купувачи за дълговете си

Европа

|
Четв, 22 Дек 2022г. 14:20ч.
Еврозоната е принудена да търси частни купувачи за дълговете си

Еврозоната е принудена да търси частни купувачи за дълговете си

Правителствата от еврозоната ще трябва да привлекат частни купувачи за изкупуването на допълнителен дълг за 400 милиарда евро през следващата година, което ще държи под натиск трудните пазари за облигации в ЕС, докато Европейската централна банка допълнително намалява подкрепата си, пише Ройтерс в свой анализ

ЕЦБ е на практика гарантиран купувач на дългове, който започна своята програма за количествено облекчаване през 2015 година и я продължи до 2021 година. През следващата година обаче Европейската централна банка ще започне да продава част от дълговите облигации. В същото време европейските правителства се борят да смекчат ударите от растящите цени на енергията и се нуждаят от допълнителни средства за социални мерки.

Германия е готова да емитира рекорден дълг през следващата година. Размерът на новия дълг в публичния сектор, който инвеститорите ще трябва да поемат през 2023 г., ще бъде два пъти по-голям от предишния рекорд преди десетилетие, отбелязва Bank of England.

Това означава, че продавачите на дълг трябва да работят много по-усилено, за да намерят купувачи, което е свързано и с оскъпяване на облигациите.

Въпреки че ЕЦБ ще реинвестира дългове, купени по време на пандемията, централната банка ще разтовари облигации за 5 трилиона евро между март и юни. Какво се случва след това не е ясно, което допринася за несигурността.

Още през ноември контактната група на ЕЦБ за пазара на облигации посочи големия размер на дълга, който частните инвеститори ще трябва да купят, като най-голямо безпокойство за следващата година.

"Наистина виждаме малък апетит сред инвеститорите да бъдат купувачи на европейски облигации през следващата година", каза Джулиан Льо Берон, главен инвестиционен директор за основен фиксиран доход в Allianz Global Investors.

Той продава германски облигации, за да купи държавни облигации на САЩ, което много инвеститори предпочитат, като казват, че около американската икономика има по-малко несигурност за растежа и инфлацията.

"Така се стига до троен удар, ЕЦБ е настроена агресивно за увеличаване на лихвите, имаме количествено затягане и след това има и голямо емитиране на държавни облигации през първото тримесечие", каза Льо Берон.

Доходността на германските облигации вече се е повишила с 250 базисни пункта през тази година, а доходността в Италия е нараснала с повече от 300.

Анализаторите на BNP Paribas, Deutsche Bank и Citigroup, три от четирите водещи банки, извършващи продажби на държавен дълг в евро, очакват доходността да продължи да нараства през следващата година. BNP цитира продажбите на дълг като един от факторите, които очаква да повишат 10-годишната доходност на Германия с още 45 базисни пункта до 2,75% през първото тримесечие.

Bank of America казва, че количественото затягане започва по-рано, отколкото са очаквали инвеститориte, което увеличававероятността от "срив", при който пазарите не могат да усвоят повече емисии, без инвеститорите да изискват по-висока доходност.

Инвеститорите също ще трябва да се борят с устойчивостта на дълга на Италия. Доходността вече е над нивото от 4%, което започва да тревожи инвеститорите.

Рисковете

Поведението на ЕЦБ подклажда опасенията на инвеститорите, коментира Bank of America. Въпреки това, не всички банки смятат, че доходността ще се повиши през следващата година.

JPMorgan, лидерът по продажби на държавен дълг в евро, очаква спад на доходността. Други, включително BNP, също виждат спад на доходността след първоначално покачване. Надеждата е, че по-високата доходност ще привлече купувачи и вероятна рецесия в крайна сметка ще направи нискорисковите активи като облигациите по-привлекателни.

"Ако видим, както очакваме, някакъв вид забавяне, но не и тежка, дълбока рецесия, тогава има възможност... да погледнем на еврозоната като интересен пазар", каза Козимо Марасчило, фонд мениджър в най-големия европейски мениджър на активи Amundi.

Крис Джефри, който е ръководител на отдела за лихвите и инфлацията в Legal and General Investment Management, каза, че без ЕЦБ банките в региона ще трябва да изкупят дълга.

"Банките са единственият по рода си сектор, който може да създаде свои собствени пасиви, когато купува активи", каза Джефри. JPMorgan отбеляза миналия месец, че вече са е намесила в някои страни, което може да е положителен знак.

Пенсионните фондове и клиентите на застрахователите също проявяват интерес, каза Джерард Фицпатрик, ръководител на отдела за фиксиран доход в Russell Investments.

Най-голямото предизвикателство за правителствата ще бъде времето, каза ръководителят на холандската служба за дълг Саския ван Дун пред Ройтерс миналата седмица. Те също така ще трябва да бъдат внимателни, когато избират падежи, за да емитират и компенсират инвеститорите достатъчно, за да купят дълга.

mediapool.bg