Кламер БГ - Новини: ЕС и САЩ се договориха за намаляване на емисиите на метан с 30%

ЕС и САЩ се договориха за намаляване на емисиите на метан с 30%

Европа

|
Ср, 15 Септ 2021г. 08:58ч.
ЕС и САЩ се договориха за намаляване на емисиите на метан с 30%

ЕС и САЩ се договориха за намаляване на емисиите на метан с 30%

Европейският съюз и САЩ се договориха за намаляване на емисиите от парниковия газ метан с 1/3 до края на това десетилетие, съобщава "Ройтерс", цитирана от БГНЕС. Те се стремят даубедят и други големи икономикив необходимостта от редуциране на парниковите емисии преди световната среща на върха за справяне с изменението на климата в Глазгоу, Шотландия, през ноември.

Споразумението за метана би могло да окаже значително влияние върху енергийната, селскостопанската и отпадъчната промишленост, които изпускат по-голямата част от емисиите на метан.

Метанът е най-голямата причина за изменението на климата след въглеродния диоксид (CO2). Той е 84 пъти по-мощен парников газ от въглеродния диоксид и причинява до 1/4 от тенденцията за глобално затопляне.

В опит да ускорят климатичните действия, САЩ и ЕС по-късно тази седмица ще поемат съвместно обещание за намаляване на емисиите на метан, причинени от човека, с най-малко 30% до 2030 г. в сравнение с нивата през 2020 г., според проекта "Глобално обещание за метана", достигнал до "Ройтерс".

В отделен документ са изброени държави, които САЩ и ЕС ще опитат да присъединят към обещанието. Те включват големи замърсители като Китай, Русия, Индия, Бразилия и Саудитска Арабия, както и други като Норвегия, Катар, Великобритания, Нова Зеландия и Южна Африка.

Световните лидери са под натиск от учени, защитници на околната среда и нарастващи настроения сред населението да се ангажират с по-амбициозни действия за ограничаване на изменението на климата в Глазгоу.

Обещанието на САЩ и ЕС ще обхване ключови източници на емисии на метан, включително нефтената и газова инфраструктура, стари въглищни мини, селско стопанство и отпадъчни депа, се казва в проекта.

mediapool.bg