Кламер БГ - Новини: ЕП настоява хомосексуалните съюзи да бъдат признати навсякъде в ЕС

ЕП настоява хомосексуалните съюзи да бъдат признати навсякъде в ЕС

Европа

|
Ср, 15 Септ 2021г. 12:11ч.
ЕП настоява хомосексуалните съюзи да бъдат признати навсякъде в ЕС

ЕП настоява хомосексуалните съюзи да бъдат признати навсякъде в ЕС

Европейският парламент прие документ, с който изисква хомосексуалните двойки да могат да се ползват със същите права като останалите двойки навсякъде в ЕС, предаде Франс прес.

"Браковете и партньорствата, регистрирани в една страна членка, следва да бъдат признавани във всички останали по един и същи начин. Съпрузите и партньорите от еднополовите двойки следва да бъдат третирани по същия начин като тези от хетеросексуалните двойки", се казва в приетия от евродепутатите текст, който не е юридически обвързващ и който беше приет на пленарно заседание на европарламента в Страсбург.

Според проучване, поръчано от Европейския парламент през март тази година, шест от държавите членки на ЕС не третират съпруга от еднополова двойка като такъв при молби за признаване на право на престой заедно с другия съпруг, а в 11 държави от ЕС родители на едно дете не могат да бъдат две жени или двама мъже.

В приетия от евродепутатите текст се отбелязва, че Румъния, Полша и Унгария са сред страните, които в най-малка степен признават правата на еднополовите двойки.

mediapool.bg